Календар

Информационната среща в Габрово

гр. Габрово, 12 март 2008 г. На 11 март 2008 г. над 40 граждани в Габрово се запознаха с последствията за местните хора и природата от масовите ски курорти. Като примери за незаконното строителство на ски курорти в българските планини бяха дискутирани проекта Паничище-Езерата-Кабул в Национален парк „Рила“ и ски зона Банско в Нацонален парк „Пирин“.

Габровци сериозно се замислиха над последиците, които ги очакват при евентуалното реализиране на проектите за ски курорти на Узана и Трявна. Присъстващите се обединиха от нуждата за нови срещи и дискусии за ски курортите в района.

Филмът за ски зона Банско „Банко и Добри“, който беше излъчен, демонстрира проблемите с водата, инфраструкурата, замърсяването на водата и въздуха, унищожаването на природата. „Китното някога възрожденско градче Банско се превърна в масов и евтин ски курорт“, възкликва герой от филма. Филмът беше предоставен за излъчване на медиите, посетили дискусията.

„Филмът оставя зрителя да направи равносметка относно избора между развитието на масовия ски туризъм и съпътстващите го процеси в Банско и алтернативата- развитието на селския туризъм в село Добърско“, обясни Цвета Христова от Екологично сдружение „За Земята“, продуцент на филма.

На срещата се дискутираха още 18 проекта за ски курорти в България, които ако бъдат реализирани, ще предлагат над 1000 км писти и 1 000 000 легла. Сред основните заплахи за страната са 8-те проекта, сред които „Паничище-Езерата-Кабул“ в Национален парк Рила, Узана в Стара Планина и Трявна в природен парк „Българка“.

Информационната среща в Габрово бе част от Второто национално турне за Рила, което се организира от групата „Граждани За Рила” и коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“. Информационното турне ще посети 10 български града, в които ще запознае над 500 български граждани с незаконното строителство към Седемте Рилски езера.

„Само запазената природа дава шанс на хората за устойчиво развитие, за чисто земеделие и екологичен туризъм. Незаконните ски курорти унищожават общото национално богатство в интерес на малцина“, сподели Вера Петканчин от „Граждани за Рила” и продължи: „При селския туризъм парите остават в местните хора, а природата е запазена. Група „Граждани За Рила” изцяло споделя възгледа, че бъдещето на България е в алтернативния туризъм. А проектите за ски курорти край Рила са вече 8 – Паничище, Супер Боровец, Искровете, Бодрост, Трещеник, Семково, Костенец и Долна Баня.”

Над 101 000 подписа на български и чужди граждани настояват за прекратяване на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на Национален парк Рила и в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Участниците в кампанията „За Рила” призовават институциите да започнат да прилагат законите за опазване на околната среда и биоразнообразието.

Коалицията от 30 природозащитни организации „За да остане природа в България” подготвя жалби до Европейската комисия във връзка с липсата на превантивна защита на Натура 2000 и нарушаване на европейското законодателство при изграждането на курортите „Супер Паничище”, „Супер Боровец” и „Бодрост-Картала”.

За повече информация, снимки и карти:
www.forthenature.org

За контакти:

Вера Петканчин, Граждани за Рила – тел. 0899 385859
Цвета Христова, коалиция „За да остане природа в България» — 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3428 посещения

OFF

Последно качено » Новини