Календар

Камера предава „на живо” от гнездото на редкия египетския лешояд

Камера предава „на живо” от гнездото на редкия египетския лешояд Единствената в света специализирана камера за онлайн наблюдение на диво гнездо на египетски лешояди е поставена в България и показва в реално време живота на един от най-застрашените видове на планетата. Това се случва за трета поредна година. Изключителен късмет е, че двойката египетски лешояди отново избра да отгледа своето поколение в същата гнездова ниша в Северна България, в която екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за трети път поставя камера.

Гнездото може да бъде наблюдавано на сайта www.LifeNeophron.eu.

Съвсем скоро двойката се сдоби с първото си яйце. Всеки може да стане свидетел на вълнуващи събития от нейния живот – появата на малките в началото на юни, всеотдайната грижа на родителите към тях, първият полет, напускането на гнездото през есента.

Освен камерата, БДЗП инсталира и два фотокапана в гнезда на египетски лешояди в Източни Родопи. Тeзи технологии предоставят ценна информация за поведението на този световно застрашен вид и за хранителите му навици, необходима за дейностите по неговото опазване.

Устройствата се монтират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд”.


Проектът LIFE+ „Помощ за египетския лешояд” цели предотвратяване изчезването на световно застрашения египетски лешояд в България и Гърция. Проектът обединява 4 партньора от 3 страни: Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF – Гърция, Кралското дружество за защита на птиците на Великобритания (RSPB) и е финансиран от програма LIFE на Европейската комисия и фондация „А. Г. Левентис“. БДЗП е водещата организация.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3687 посещения

OFF

Последно качено » Новини