Календар

Отново фотокапани - на лов за знания за египетските лешояди

Отново фотокапани - на лов за знания за египетските лешоядиСлед като за трета поредна година екипът на „Лайф+” проекта „Помощ за египетския лешояд” монтира наблюдателна камера в гнездовата ниша на двойка египетски лешояди в Северна България, дойде ред и на фотокапаните. Няколко дни преди пристигането на египетските лешояди бяха инсталирани фотокапани в 2 гнезда в Източни Родопи, като животът на едната двойка ще бъде фотографиран за трета поредна година.

Две камери са инсталирани в Гърция. Едната е в Неа Санта – в същата ниша, в която през 2012 и 2013 се поставя камера. Очакваме с нетърпение да разберем, дали тази година двойката египетски лешояди ще я избере за свой дом или друг обитател ще се нанесе в нея – както се случи през 2012 г., когато бе заета от сокол скитник. Другата камера е монтирана в Национален парк Дадя.
Тези технологии ни дават ценна информация за поведението на вида и хранителите му навици. Това ни помага да вземем правилни решения при прилагането на преки природозащитни мерки, като подхранването, и също така ни предоставя информация за екологията и биологията на вида. Ставаме свидетели на строежа на гнездото, снасянето на яйцата, излюпването на малките и грижите, които родителите полагат за тях. Снимките от фотокапаните ни помагат да изучаваме храктерните белези по лицата на лешоядите. Тези характерни белези не се променят във времето и ни позволяват да разпознаваме птиците индивидуално, както и да разберем, ако някой от партньорите в двойката е заменен от друг. Фотокапаните се активират от движението на птиците и правят по една снимка на всеки 30 секунди.
И камерата, и фотокапаните са добре замаскирани с камъчета от скалите и вълна, така че по никакъв начин да не притесняват птиците. Затова и фотокапаните са настроени да снимат само през деня.
През 2012г. в България бяха поставени 2 фотокапана и 1 HD камера, а през 2013 – 1 HD камера и 3 фотокапана.
Дейността се провежда в рамките на проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран по програма LIFE+ на Европейската комисия и съфинансиран от фондация „А.Г. Левентис“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2036 посещения

OFF

Последно качено » Новини