Календар

Компютърна игра ни показва колко трудно е оцеляването на египетските лешояди

Компютърна игра ни показва колко трудно е оцеляването  на египетските лешоядиОригинална компютърна игра, която представя предизвикателствата пред застрашените от изчезване египетски лешояди беше създадена от Българското дружество за защита на птцитие (БДЗП) и „Биогама“. „Животът на египетския лешояд“ проследява различни периоди от растежа на птицата във всяко от нивата. Играта е създадена с надеждата да събуди жив интерес у децата към вида и да ги стимулира да го видят на живо, да прекарват повече време в природата, а не само пред монитора.

Играещият влиза в ролята на египетски лешояд и се стреми да преодолее трудностите и заплахите, които среща в житейския си път, така че да оцелее и да премине в следващото ниво. С напредването на играта се променя възрастта на лешояда, външния му вид, размера и силите му. Във всяко ниво е вплетена информация за биологията, екологията и опазването на вида. Така, играейки, младите неусетно научават интересни факти за удивителните птици и природата, за връзката между действията на играча и евентуалния му успех или провал.

„Със създаването на тази игра, целим да направим египетския лешояд по-разпознаваем като вид, а хората да станат по-чувствителни и съпричастни към опазнването му и негативните процеси в природата. Основната целева група са младежите, които предпочитат да получават информацията по един по-забавен начин, който гъделичка любопитството им и ги стимулира да търсят допълнителна информация. Любовта към природата се възпитава от най-ранна детска вързаст, затова се опитваме да стигнем до децата по техния начин“, коментира Стоян Николов, ръководител на проекта LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“ и един от идейните генератори на играта.

Играта се състои от 4 нива. Първото ниво вече е готово за всички геймъри и любопитни дали ще се справят с предизвикателството да оцелеят в дивата природа. Останалите три нива ще бъдат готови до края на годината.

Всяко ниво представлява различен етап от живота на вида и поставя основна задача от определен тип и формира съответни умения, като например хранене, летене, избор на миграционен маршрут и др. За решаването на задачата може да се изберат различни стратегии. Печелившата стратегия е опознаването на египетския лешояд, начина му на живот и използването на придобитите знания в играта.

„Основната трудност за екипа, с който изработихме играта, беше свързана с ограничения бюджет, който е далеч под пазарната цена на такава игра, но ние наистина искахме да свършим работата качествено и да подкрепим каузата. Поради това се наложи да работим извънредно и на доброволни начала. За нас беше невероятно интересно предизвикателство да разработим игра по действителния живот на една птица и да погледнем през нейните очи, каза Илия Пчеларов от „Биогама“. Това е първата по рода си игра произведена в България и трябваше да съчетаем характеристиките на забавната компютърна игра с образователния елемент, което никак не е лесно.“

Рисунките и анимацията са дело на талантливата художничка Кристина Пекарева. Музиката към играта е създадена и записана от Боян Гегов и Николай Терзиев, отговорник образование и комуникации на проекта „Помощ за египетския лешояд“, а звуковият дизайн е дело на младите музиканти от Offtakt. 7-годишната Мария, която от малка е запленена от египетските лешояди, е най-малкият член на екипа по създаването на играта. Тя разказва увлекателно и вдъхновяващо за живота на птицата и дава наставления за целта на играта в уводната й част.

„Животът на египетския лешояд“ се намира на www.LifeNeophron.eu/game. Играта е разработена от Българското дружество за защита на птиците и Биогама по проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от програма LIFE+ на ЕК и фондация „А. Г. Левентис“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2760 посещения

OFF

Последно качено » Новини