Календар

Фотоконкурсът „Зрънце любов във вашия фотообектив” излъчи трима победители

Фотоконкурсът „Зрънце любов във вашия фотообектив” излъчи трима победители159 фотографии на 64 автори взеха участие в състезанието, което е част от кампанията на БДЗП за зимно подхранване на птиците „Зрънце любов“

Снимка със заглавие „Идвааам!“ на Нончо Илиев стана победител във фотоконкурса „Зрънце любов във вашия фотообектив” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Бележките към снимката на 26-годишния автор са: „Когато една от птиците се престраши да се доближи, бързо идват още“. Кадърът показва голям синигер, който се храни със семки и негов другар, който пикира, примамен от вкусното угощение.

На второ място се класира снимката „Доверие“ на Стефан Стефанов. На кадъра се вижда редият вид матовоглав синигер, който се храни от човешка ръка. Авторът споделя, че е уловил доверието, което крехките птички проявяват към хората, като вземят семенца направо от ръката. Фотографията е заснета в района на Асеновата крепост край Асеновград.
На трето място се подреди един също изключителен кадър, наречен „Син синигер“ с автор Борислав Христов, показващ птицата на хранилка.

Общо 159 фотографии на 64 автора взеха участие във фотоконкурса „Зрънце любов във вашия фотообектив”. До класиране бяха допуснати снимките на 42-ма участника. Останалите не отговарят на зададената тема или на техническите изисквания на конкурса. Тричленното жури от БДЗП, Дневник и ФотоСинтезис оцени всички 104 снимки, допуснати до участие в състезанието и избра трите най-добри сред тях.

При оценката на снимките журито се водеше от ясно зададени критерии. Под внимание бяха взети предвид техническото фотографско качество на снимките, техните естетически качества - като композиция, цветове, настроение, динамика и емоцията, която пораждат.

Конкурсът е част от кампанията на БДЗП за зимно подхранване на пойните птици „Зрънце любов“. Нейната цел е да включи максимален брой хора от цялата страна в различни инициативи като изработване и поддържане на хранилки за птици, които помагат на пернатите ни приятели, които зимуват край нас, да оцелеят през студените месеци. Заедно със снимките до организаторите достигнаха също милите и подкрепящи дейността на БДЗП думи на всичките участници. Приятна изненада бе находчивостта на хората в изработването на хранилки за пойните птици. Всички добри идеи ще бъдат споделени. „Благодарение на този конкурс се убедихме, колко много са добрите сърца и топлите шепи, пълни със зрънца за птиците около нас“, коментира Мариана Вълчева от БДЗП, координатор на фотоконкурса.

Какво предстои? Част от снимките, участвали в конкурса, ще бъдат публикувани в рубриката Галерия на Дневник. Така се надяваме да направим съпричастни хиляди хора към емоцията от досега с дивата природа. Тези снимки и още фотоси ще станат част и от пътуваща изложба на БДЗП, която ще бъде представена в страната.

В началото на следващата седмица ще публикуваме всички снимки, подадени за участие във фотоконкурса, в профила" target="blank">https://www.facebook.com/BSPBirds?ref=hl">профила Българско дружество за защита на птиците в социалната мрежа Facebook. Тук всеки един посетител ще може да даде своя глас, за фотографията, която най-много харесва. Авторът на снимката събрала най-много почитатели ще получи от нас специална награда.

Благодарим на всичките 64 участници, сред които дечица и техните възпитатели от детски градини, ученици от няколко еко клуба в страната, групи за работа с младежи в обединени детски комплекси, семейства с малки деца, хора с най-различни професии и интереси. Благодарим ви за любовта, която дарявате на птиците и с която дарихте и нас.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3223 посещения

OFF

Последно качено » Новини