Календар

Балканските египетски лешояди достигнаха до зимните си квартири

Балканските египетски лешояди достигнаха до зимните си квартириЕгипетските лешояди от България и Гърция достигнаха до местата си за зимуване. Деветте лешояда, които Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) маркира със сателитни предаватели по LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“, изпращат данни за местополжението си. „Тази модерна технология ни дава изключителната възможност да надникнем в живота на световнозастрашения вид, да проследим пътищата, по които мигрира и местата в които зимува“, коментира Стоян Николов, ръководител на проекта. Младите египетски лешояди Светлина, Арда, Иляз, Добри, Волен, Икар, Лефкипос и Одисей и възрастният Лазарос са маркирани в началото на август в различни части на България и Гръция. Към края на месеца те вече правят първите си опити за летене, а в началото на септември поемат на юг. Миграцията им е едно рисковано пътуване от 4000 км над три континента, над суша и вода, през високи планини и безкрайни пясъци в устрем за достигане на зимните квартири в Централна Африка.

Първи започва прелета египетското лешоядче от гръцката популация Икар, който прелита над столицата Атина, с лекота прекосява полуостров Пелопонес и достига най-южните брегове на Гърция – остров Крит. Отправил поглед на юг към безкрайното море и теглен от миграционния инстинкт, неопитният младеж прави погрешен избор и се опитва да прелети повече от 300 км над открито море до достигане на спасителния египетски бряг. За съжаление това се оказва непосилна задача и нощта го настига по средата на това епично пътуване. Изтощен Икар каца на кораб, с който плава шест дни. Последните му координати са на 70 км от брега, а съдбата му, поне за момента, остава неизвестна.
Съвсем различна миграционна стратегия избира единственият възрастен лешояд с предавател - Лазарос. Неговият път започва от Централна Гърция, прелита над Дарданелите и цяла Турция, след което поема на юг и прекосява страните от Близкия Изток. На 10 септември навлиза в пределите на Африка, а няколко часа по-късно пресича река Нил. Тук се изправя пред най-голямото изпитание – пустинята Сахара. Над горещите пясъци прелита само за два дни и навлиза в Чад. Лазарос изминава повече от 4000 км само за 14 дни, пристигайки в зимните си квартири в Централна Африка.
Трагична е съдбата на младия Одисей. Той е намерен мъртъв само седмица след като бе пуснат на свобода на площадката за подхранване в национален парк Дадя - Гърция. Все още се търсят причините за смъртта.
Арда е младият египетски лешояд, излюпен в района на град Маджарово. Тя е първата от българските лешояди, която напуска пределите на страната. Само за няколко дни посещава Европейска Турция, отбива се в Александруполис и Кавала в Гърция, след което отново е наблюдавана на брега на едноименната река и дори остава да нощува в родното гнездо. След тази кратка, но изморителна ексукрзия Арда има нужда от почивка. Повече от десет дни лети в района на гнездото и усилено се храни в трескава подготовка за истинската миграция. На 21 септември тя се сбогува с родителите си и вече е над централна Турция.
Макар и излюпени в разлини части на страната Добри в Северена България, а Светлина в Източни Родопи двамата пътешественици следват сходен маршрут до момента. Пръв тръгва Добри.
Насъбрал опит около родното гнездо, Добри започва своята миграция на 6 септември. Тогава той прави немалка обиколка като достига до Балчик, където прекарва първата си нощ далече от гнездото. На следващия ден лешоядът е забелязан в района на ветропарк, който спира за ден и половина, докато птицата се отдалечи. И така, Добри продължава своето пътуване като минава още веднъж през родното си гнездо, след това тръгва към Турция по Виа Понтика и за един ден успява да измине цели 340 км. Само няколко дни след него, Дарданелите прелита и Светлина, но тя минава на пряко през вътрешността на Турция. При границата със Сирия двете лешоядчета почти се срещнат, но Добри подранява с 2 часа и за съжаление се разминават. Във въздушното пространство на размирната страна Светлина стопява преднината и дори излиза напред. Явно обаче умората се оказва по-силна от спортния дух и в централна Йордания тя спира за почивка и хранене, а през това време Добри достига Синайския полуостров, където прекарва цял вчерашен ден.
Волен е младият египетски лешояд, който се излюпи в гнездото под видеонаблюдение. Той порасна и се разви пред очите на цяла България, а сега имаме възможност да проследим и първата му миграция. Той също поема по Виа Понтика, но за разлика от Добри навлиза в Азия през Босфора. След Турция се озовава в държавите от Близкия Изток, а на 19 септември прелита над Суецкия канал и навлиза в Африка. Същата вечер остава да нощува на брега на река Нил, а рано на следващата сутрин се понася над безкрайните пясъци на Сахара. През последните 2 дни се е установил в малък район в Западен Судан.
Източнородопското лешоядче Иляз е едно от последните, които напускат пределите на страната. Той тръгва заедно със своите родители с надеждата те да му покажат най-бързия и безопасен път до зимните квартири в Африка. Вечерта на 20 септември той прекарва на горист хълм недалеч от центъра на Истанбул. Рано на следващия ден многомилионният град изпраща Иляз и той продължава на юг като само за два дни достига Южна Турция.
Лефкипос е младият лешояд, маркиран в границите на Национален горски парк Дадя. Той също прелита над Босфора и вече повече от седмица се задържа близо до малко градче в северна Турция. Там се намира сметище, което е известно като важно място за предмиграционно струпване на египетски лешояди. Открил свои събратя и изобилие от храна Лефкипос не иска да напуска сметището, но съвсем скоро той, както и всички останали египетски лешояди, ще продължат своето пътешествие на юг. Пред тях ще се разкрият неподозирани светове, а единствената им цел ще е безопасното достигане до Африка.
Периодът на миграцията е един от най-критичните за младите лешояди, заради дългите разстояния, които трябва да прелетят и опасностите, през които трябва да преминат. Сателитните предаватели дават възможност да се събира информация за миграционните им пътища, за състоянието им и за заплахите. Тези данни впоследствие се използват при преките дейности по опазване на вида.
LIFE+ проектът „Помощ за египетския лешояд“ (LIFE10 NAT/BG/000152) се изпълнява от Българското дружество за защита на птиците и обединява 4 природозащитни неправителствени организации от 3 страни около общата кауза - да се предотврати изчезването на египетския лешояд на Балканския полуостров.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3105 посещения

OFF

Последно качено » Новини