Календар

Oтваря врати укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро

Oтваря врати укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро От днес укритието за наблюдение на птици, намиращо се на брега на южната част на Атанасовско езеро, отваря врати за посетители. Всеки, които иска да се запознае отблизо с пернатите обитатели на най-богатото на птици място в страната може да го посети.

Всеки ден от вторник до събота от 8:30 до 17:30 (с почивка от 12:30 до 13:30) укритието ще посреща всеки, които иска да се забавлява, докато следи скрит обитателите на плитката лагуна. До скоро къщичката стопанисвана от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас работеше само по предварителна заявка. Благодарение на доброто сътрудничество между БДЗП, Община Бургас, РИОСВ–Бургас и Регионален исторически музей – Бургас укритието вече ще отваря врати пет дни в седмицата от юли до началото на октомври.

Специализираната къщичка, изградена още през 2001 година, отскоро е с подобрена инфраструктура. Към укритието допълнително са изградени два дървени паравана, зад които може тайно да се наблюдават кацналите в близост саблеклюни, кокилобегачи и едрите къдроглави пеликани. Пред укритието вече има и нова беседка за почивка на посетителите.
Подобряването на инфраструктурата на укритието за наблюдение на птици стана възможно в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” финансиран от програма LIFE+ на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.
Община Бургас осигурява аниматор, който да посреща гостите на укритието, а РИОСВ – Бургас предоставя безвъзмездно ползването на укритието и техниката, с която е снабдено то.

Посетете Укритието за наблюдение на птици, което се намира в края на Морската градина на Бургас на изхода на града за Варна. Ще видите зелената къщичка на самия бряг на южната част на Атанасовско езеро. До там може да стигнете с личен автомобил, защото на мястото има изграден паркинг. Може да използвате и градски транспорт, но за любителите на колелата има изградена и велоалея, която свърша точно пред Укритието. Разбира се, възможно е да стигнете и пеш, след като се разходите в Морската градина и поемете в посока север.

Укритието за наблюдение на птици е част от туристически маршрут „Животът на Бургаските езера” създаден в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” в партньорство с Община Бургас и Българска Фондация Биразнообразие.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4179 посещения

OFF

Последно качено » Новини