Календар

Пролетен фестивал 'Зелени дни' 20 - 22 април

Пролетен фестивал 'Зелени дни' 20 - 22 априлИзложението и богатата програма на тридневното събитие отново ще дадат възможност на публиката да се докосне до природата, макар и в сърцето на града. Различната преспектива, от която се показват туристическите дестинации, защитените територии и природното богатство на България насочва публиката към една нова потребителска култура – с повече отговорност към природата, а и към самите нас. Да пътуваме и живеем отговорно обаче не означава да се лишаваме от удобства, а да приемем, че те могат да изглеждат по различен начин – колелото може да замести колата, а вкусните домашни гозби да заличат завинаги от съзнанието ни менюто от полуфабрикати. Организаорите и участниците в събитието са пълни с идеи и препоръки, и то не само за пътуване и свободно време, но и за “зеления” бизнес, или просто за ежедневието в града.

Тази година „Зелени дни” ще обединят няколко събития. Първото от тях е вело-състезание на 8-и април в планината Чепън, в района на Драгоманското блато – място, което все още малко хора познават като една добра възможност за пътуване, само на крачка от София.

Тъй като тази година на „Зелени дни” една от основните теми е свързана с проблемите на природното и културно наследство на градовете, на 18 април ще се проведе кръгла маса на тема “Дестинация София – стари предизвикателства и нови възможности”, а традиционният фотоконкурс, в който може да вземе участие всеки професионалист или любител фотограф, носи заглавието “Зелено: с ритъма на града”. Време е хората да започнат да възприемат града не като място, от което трябва да избягат през уикенда, а да го преоткрият като едно ново преживяване, да надникнат зад всеки ъгъл и ограда, защото там се крият малките градски тайни, които не забелязваме именно защото са пред очите ни всеки ден.

Изложбата със снимки от фотоконкурса, прожекциите на филми, творческите ателиета за рециклиране, велосъстезението и стената за катерене са само част от програмата на самите „Зелени дни” в градинката пред Народния театър в София от 20 до 22 април 2012. Голяма част от програмата е насочена и към най-малките посетители, на които предстои да правят своите първи стъпки сред природата. Събитието ще завърши с празнично честване на световния Ден на Земята (22 април) и с много музика и изненади.

Зелената вълна може би ще отмине, бизнесът може би ще спре да я използва, LOHAS културата може би ще се превърне в поредната остаряла мода, редом с хипи и юпи. Но така или иначе зад зеления цвят се крие една истина, която трябва да стига до повече хора, за да избягваме конфликтите между нас и природата, и за да може всеки от нас да носи в себе си късче природа, но без да я разкъсваме.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3169 посещения

OFF

Последно качено » Новини