Календар

Заповядайте в неделя в Зоопарка, за да се срещнете с пернатите му обитатели и да научите повече за птиците около нас

Заповядайте в неделя в Зоопарка, за да се срещнете с пернатите му обитатели и да научите повече за птиците около насБългария е една от най-богатите на птици страни – у нас се срещат 70% от всички пернати, разпространени в Европа.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зоопарк София организират съвместно събитие по повод 1 април – международния ден на птиците.

За любителите на природата ще бъдат организирани две обиколки на сектор „Птици” в Зоопарка с лектор от БДЗП. Желаещите ще получат бинокли и ще могат да наблюдават и научат повече и за птиците във водоемите и зелените площи на Зоопарка. За още по-любопитните е предвидена и лекция за световно застрашените хищни птици в залата „Котки”. На нея ще научите интересни факти за живота и нелеката съдба на царския орел и египетския лешояд.
1 април е обявен за Световен ден на птиците от ООН и се отбелязва от 1906 г. Тогава е приета Международната конвенция за защита на птиците. Това е един от първите международни екологични документи в света.
БДЗП организира традиционно различни образователни инициативи на този ден, за да популяризира опазването на околната среда и на дивите птици. България е една от страните с най-голямо птиче богатство. 70% от всички видове, които се срещат в Европа, могат да се видят у нас. 26 от тях са световно застрашени. София също е една от най-богатите на птици европейски столици. В нашия град се срещат над 200 вида птици, някои от които редки и застрашени. Над българското Черноморие минава основния миграционен път на над 5 милиона птици - Via Pontica.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3820 посещения

OFF

Последно качено » Новини