Календар

ОН-ЛАЙН КОНКУРС ЗА ПТИЦА-СИМВОЛ НА СОФИЯ

ОН-ЛАЙН КОНКУРС ЗА ПТИЦА-СИМВОЛ НА СОФИЯНа 28-ми януари БДЗП стартира он-лайн конкурс за избор на птица-символ на София. Конкурсът е част от проекта „ВИЖТЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Летящото богатство на България” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), подкрепен и финансиран от Фондация Америка за България.

Амбициозната цел на проекта е да популяризира България като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интересът към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

За да популяризираме птичето богатство на страната, искаме да дадем възможност на жителите на градовете да опознаят първо техните съседи – обитателите на дворовете, парковете и градинките. В този контекст проектът стартира он-лайн конкурс за птица-символ на София.

Специално разработеният за целта сайт ИЗБЕРИ ПТИЦА-СИМВОЛ НА СОФИЯ (http://www.bspb.org/birdsymbol) представя 12-те най-често срещани и най-познати пернати обитатели на столицата - Алпийски бързолет, Градска лястовица, Гугутка , Голям пъстър кълвач, Керкенез, Кукумявка, Кос, Голям синигер, Славей, Горска зидарка, Домашно врабче и Сойка.

Всеки вид е представен с портрет - снимка, кратък текст-разказ с интересни факти и характерните звуци, които птицата издава. Посетителят на сайта може да гласува за избрания от него вид, както и да проследи развитието на класацията.

Сайтът стартира официално на 28-ми януари и остава отворен за гласуване до 15-ти март. На 22-март – началото на пролетта - ще обявим резултатите от гласуването.

За да сложим акцент на природата в града и по-специално на градските паркове като място за срещи с природата, както и за да популяризираме резултата от конкурса, ще дадем живот на спечелилия вид в градска среда като поставим инсталация в Южния парк. Тя ще бъде резултат на конкурс между училищата по изкуства. В парка ще бъде трасирана и специална пътека за наблюдение на птици, оборудвана с информационни табла за видовете, които могат да бъдат видени.

Очакваме ви на ИЗБЕРИ ПТИЦА-СИМВОЛ НА СОФИЯ
http://www.bspb.org/birdsymbolИнформация за конкурса и неговото развитие ще може да намирате във Facebook на БДЗП: http://www.facebook.com/BSPBirds . Ще се радваме да споделите тук и ваши снимки на птиците-участници в конкурса!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7655 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Иван
    2012-01-29 22:50:35

    Без всякакво колебание гласувам за ВРАБЧЕТО!

OFF

Последно качено » Новини