Календар

Победителите в първото състезание „Източните Родопи – вкуси дивата природа”

Победителите в първото състезание „Източните Родопи – вкуси дивата природа”Владимир Сълов и Валентина Райкова са победителите в първия конкурс на „Новото тракийско злато” за най-интересен пътепис и най-красивата снимка от Източните Родопи.

Владимир Сълов печели фотоконкурса със снимката си „Погледът на жреца (Перперикон)”. Той е двоен победител, защото снимката му „По Арда” заема второто място. Доц. д-р Владимир Сълов е преподавател в Икономически университет – Варна, където ръководи катедра "Информатика". Фотографията и пътешествията са негово хоби. „Източните Родопи са може би най-прекрасното място в България, защото въплъщават в едно красива природа, усещане за спокойствие и свобода, а също така древна история и мистични загадки”, казва той.
Валентина Райкова бе избрана за победител в конкурса за най-интересен пътепис с есето си „Източните Родопи – моето откритие”, илюстрирано с три снимки. Валентина е главен учител по български  език и литература в 8 СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" – Варна с 36 г. трудов стаж. Има  публикации за  интеграцията  на  учебната  с  извънкласната  дейност  в училище, както много журналистически  публикации на тема училище- изкуство. „Пътуването ми   в началото  на  лятото  по местата, които описвам в есето си, наистина  се превърна  в откритие  на  интересни и важни  места. Родопите са много  красиви”, разказва Валентина.
Третата награда за снимка отива при Ивелина Савова за снимката й „Каменната сватба”. Ивелина също е от Варна. Тя е учителка по български език и литература, както и фотограф -любител. „През лятото на тази година посетих Източните Родопи за пръв път и ... се влюбих”, разказва Ивелина. Първото и незабравимо впечатление за нея е било неочакваният "тропически" екзотичен  цвят на водите на яз. Кърджали.
В конкурса за пътеписи Таня Рангелова получава поощрителна награда за пътепис за Кърджали. Таня е от София и работи в банковата сфера. „Обичам да пътувам и това е моя отдушник от стреса и сивото ежедневие. Приятно ми е да описвам какво ми се е случило и какво ме е впечатлило, защото така все едно пак пътувам...”, разказва тя. Таня е открила Източните Родопи случайно, записвайки се за екскурзия до Кърджали и Перперикон. В Златоград я довела по случайност награда от друг конкурс за пътеписи. Останала очарована - спокойно, чисто, с топли и усмихнати хора...
Победителят във фотоконкурса Владимир печели уикенд за двама в дивечовъдно стопанство Студен кладенец. И двете му отличени фотографии ще бъдат публикувани в пътеводителя за Източните Родопи, който екипът на „Новото тракийско злато” подготвя за печат в началото на 2012. За втората си наградена снимка „Гледка към Арда“ Владимир получава биологичен мед от село Горно поле, Маджаровска община. Бутилка натурално червено вино от района на Стамболово“ е наградата за отличената с трето място във фотоконкурса – Ивелина Савова.

Наградата за Валентина Райкова, победителката в конкурса за най-интересен пътепис, е уикенд за двама в Дивата ферма в с. Горно поле, община Маджарово, както и публикация в пътеводителя за Източните Родопи. Поощрителната награда за Таня Рангелова е бутилка натурално вино от района на Стамболово.
Всички отличени снимки и пътеписи са публикувани на сайта на „Новото тракийско злато”.
Това е първото по рода си състезание „Източните Родопи – вкуси дивата природа”, организирано от екипа на проекта „Новото тракийско злато”. В него участваха общо 12 състезатели.
Екипът на „Новото тракийско злато” възнамерява да организира второ издание на конкурса за Източните Родопи през 2012 г. с идеята да вдъхнови повече хора да посетят района и да открият своите съкровища чрез трите компонента на проекта: дива природа, екотуризъм и биоземеделие.

Проектът „Новото тракийско злато”:
„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.

„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.
Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4661 посещения

OFF

Последно качено » Новини