Календар

Акция за почистване на защитена местност „Пода” организира БДЗП в неделя

Акция за почистване на защитена местност „Пода” организира БДЗП в неделяАкция за почистване на защитена местност „Пода” организира Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Почистването ще се проведе на 16 октомври 2011 г. (неделя). Събитието е инициирано от служители на „Вива Ком” в Бургас, който искат да се включат в дните на доброволчеството в страната ни. Всеки, който иска да допринесе за подобряване на състоянието на защитената територия може да се присъедини към нас.

Защитена местност „Пода” се намира на пътя Бургас – Созопол. До нея се стига с автобуси с номера 5, 17 и 18 от Бургас. Трите автобусни линии се движат по разписание, което може да намерите на всички автобусни спирки по улица „Христо Ботев”.

След акцията за почистване на защитената територия участниците ще могат да наблюдават птици с помощта на орнитолози. Природозащитен център „Пода” разполага със специално изградени за целта укрития и тераса на две нива, които са изключително добри за запознаване с птиците, който обитават местността. Посетителският център е снабден и с нужната техника – бинокли и тръби.

Всяка година Българско дружество за защита на птиците, като стопанин на защитената местност, организира почистването й от битови отпадъци. Болшинството от тях попадат в защитената територия от морето, което ги изхвърля на брега, където минава границата на защитената местност. Друга част се дължат на незаконното им изхвърляне в някои участъци от тази малка територия.

В момента във водите на защитена местност „Пода” се наблюдават зимуващи у нас видове птици. В морето има огромни струпвания от различни видове патици и потапници, както и хиляди лиски (белочели водни кокошки) и малки и големи корморани. Сред тях могат да се видят стотици чайки и десетки неми лебеди.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3383 посещения

OFF

Последно качено » Новини