Календар

Бъдеще за Дунавските заливни гори

Бъдеще за Дунавските заливни гориВ Седмицата на гората Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията „Бъдеще за Дунавските заливни гори”.

Едни от най-важните заливни гори в България са разположени по течението на река Дунав и заемат 20% от общата площ на Дунавските острови. Те са едни от най-уязвимите природни местообитания у нас, убежище на около 1 100 животински вида.
Много от съществувалите в миналото Дунавски естествени заливни гори са изсечени, а с тяхното унищожаване е изчезнала и голяма част от биоразнообразието по река Дунав, както и традициите, свързани с тях.

Целта на кампанията „Бъдеще за Дунавските заливните гори” е да напомним на широката общественост за богатия растителен и животински свят, присъщ за тези гори и за връзката им с местните хора.

Кампанията е свързана със събиране на информация за това как заливните гори са били част от поминъка на местните хора. Заедно с екип от Регионален исторически музей - Русе и Галерия „Приятели” - Русе, БДЗП ще предприеме специално проучване на стария занаят за плетене на предмети за бита от ракита (вид върба), както и на други традиционни занаяти от района на Дунав, свързани със заливните гори. Дейностите ще се осъществят в рамките на проект „Заедно за Дунав”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013.

БДЗП кани всички да се включат в кампанията „Бъдеще за Дунавските заливните гори”. Споделите с нас вашите истории и наблюдения как и за какво са се използвали заливните гори във вашия край. Очакваме вашите истории, снимки и видео материали на tea.ivanova@bspb.org или на адрес БДЗП, П.К. 50, София 1111 до 30.09.2011.
Медиен партньор на кампанията е ARENAMEDIA.

http://www.cbcromaniabulgaria.eu/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4002 посещения

OFF

Последно качено » Новини