Календар

Екоакция за почистване на защитена местност „Узунгерен” организират БДЗП и Община Бургас

Екоакция за почистване на защитена местност „Узунгерен” организират БДЗП и Община БургасДа почистим защитена местност „Узунгерен” ви канят от проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) към програма LIFE+ на ЕС и Община Бургас. Акцията за почистване на защитената ще се проведе на 26 март (събота) . Всички, които искат да отделят единия от двата си почивни дни, за да направят нещо положително и да допринесат за това, защитената местност да стане едно по-чисто и красиво място от нашата природа са добре дошли. Организаторите очакват всички желаещи на 26 март (събота) в 10:00 часа на улица «Булаир», град Бургас (срещу Химическото чистене), от където ще тръгне автобус за защитена местност «Узунгерен», намираща се между язовир «Мандра» и природозащитен център «Пода». Връщането обратно в Бургас е в 14:00 часа.

Община Бургас и БДЗП осигуряват необходимите чували и ръкавици за почистването на защитената територия, както и храна, и напитки за участниците. От тях се иска да се заредят с добро настроение и желание за участие в акцията. Всички участници в събитието ще бъдат гости на природозащитeн център «Пода», стопанисван от БДЗП, след приключване на почистването на защитената територия.

Екоакцията е част от събитията, които тази година се организират в Бургас по повод кампанията «Часът на Земята 2011». Нека бъдем активни, да бъдем заедно на 26 март (събота) от 10:00 часа в защитена местност «Узунгерен» и след това със запалена свещ от 20:00 часа пред паметник «Альоша». Само така ще покажем подкрепата и ангажираността си за бъдещето на нашия общ дом – Земята.

Защитена местност «Узунгерен» е естествена влажна зона, която е остатък от бившето езеро «Мандра». Водоемът разположен между днешния язовир и влажните зони на защитена местност «Пода» е местообитание на повече от 200 вида водолюбиви птици. Той се използва за хранене и почивка от пет световно застрашени вида птици – малкият корморан, къдроглавият пеликан, червеногушата и малката белочела гъски, както и от ливадният дърдавец. Голяма е числеността на наблюдаваните там големи гмурци и кафявоглави потапници. Местността се обитава и от двойка морски орли – едни от най-величествените грабливи птици, които могат да се наблюдават у нас.

Бургас 8000, П.К. 189,
Телефон 0879 534 015
www.bspb.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3734 посещения

OFF

Последно качено » Новини