Календар

Още две царски орлета със сателитни предаватели отлетяха успешно

Още две царски орлета със сателитни предаватели отлетяха успешноОще две царски орлета, на които неотдавна БДЗП постави сателитни предаватели, отлетяха успешно от гнездото си в Сакар. Общо 7 млади птици бяха маркирани с предаватели това лято с цел проследяване на живота им, движенията им и заплахите, пред които са изправени.

Останалите 5 птици с предаватели – Буря, Драго, Станчо, Дарик II и Любо - излетяха преди около 10 дни. Новоизлетелите, които се наричат Езра и Шаци, бяха най-малките сред своите седем събратя и затова напуснаха гнездото си последни. Това обаче не им попречи да се справят успешно с първия си полет и да започнат да се подготвят за самостоятелен живот. В първите седмици Езра и Шаци ще останат в родното гнездо и възрастните орли ще им помагат в намирането на храна, но след това според суровия закон на природата те ще бъдат прогонени от гнездото и ще се борят да оцеляват сами. Междувременно птиците ще са усвоили основните умения за ловуване и ще бъдат готови да се изправят пред ежедневните опасности, които грабливите птици срещат – необезопасени електрически стълбове, отрови, бракониери и много други.

Това лято експерти на БДЗП поставиха сателитни предаватели на 7 млади царски орела в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от Европейския съюз. Това стана и с помощта на специалисти от Кралското дружество за защита на птиците, Унгарското орнитологично дружество и гръцки експерти. Миналата година в рамките на същия проект бяха поставени сателитни предаватели на други 7 царски орела. Само два от тях са живи и в момента се намира в България. Останалите загинаха от токов удар, отравяне и отстрел от бракониери.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4487 посещения

OFF

Последно качено » Новини