Календар

Стотици хора се събраха за защита на Рила и Иракли

След шествието в София имаше голям концерт под мотото „Ние спасихме Странджа, да продължим така за природата”. Той беше организиран от Българска фондация Биоразнообразие като награда за всички нас, които отделихме и отделяме от времето си за да защитим природата.

Съжаляваме за закъснялото публикуване на информацията, но започваме да ви информираме за това как преминаха акциите по градове!

(Снимка: Боян Христов: dzacq@abv.bg)

СОФИЯ:
Близо 2000 подписа са събрани само в София! Подписката стартира още преди шествието, там, където се строеше сцената за концерта. В близост беше големия протест на учителите и бланките за подписката буквално свършиха – трябваше да тичаме да носим още! Всъщност подкрепяха ни всякакви хора на всякаква възраст и професия, които бяха чули за акцията за Рила и бяха дошли специално за това. Така преброените за момента подписи за защита на Рила са 4500.
И вие можете да събирате подписи - от своите близки, познати, съученици, колеги... Изтеглете бланка от ТУК. На всяка бланка пише адрес за изпращане на пълните бланки:)

Шествието стартира в 17.30, хората бяха близо 500, като нарастваха с напредване на времето. Беше изключително внушително да видиш шествието отпред, когато пристигаше на площада, водено от голям надпис
СТИГА БЕЗЗАКОНИЯ И СТРОЕЖИ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА!

Иначе плакати и лозунги имаше всякакви, както винаги много хора бяха нарисували своята собсвена визия за Иракли, Рила, природата, багерите, красотата, разрухата...Тях и всякакви снимки от акцията можете да разгледате в ГАЛЕРИЯТА.

След шествието започна концерт за всички, които участваха в кампанията за спасяване на природен парк „Странджа”. Благодарение на тази кампания беше върнат статута на парка след като Върховния административен съд реши, че такова нещо като Природен парк „Странджа” не съществува. Ето защо точно тази кампания беше отличена като най-успешна на годишните награди за опазване на биоразнообразието.

Благодарим на всички хора, които се включиха на сцената и пред нея! С нас бяха Веселин Митев и Станислав Стоянов, Балканджи, Добри и Питкин, Андро Стубел, БГз, Остава и Камен Воденичаров. Без тях купонът просто нямаше да го бъде!

Между песните успяхме да разкажем и за някои от местата, които са застрашени, както и за проблемите около НАТУРА 2000.

Тази акция беше наистина прекрасно изживяване!

ПЛОВДИВ:
Акцията започна около 17ч. и завърши към 21ч., като тарамбуките продължиха да озвучават площада пред общината още изветно време. Основни активисти бяха членовете на Федерация Зелени Балкани, но се включиха и много други природозащитници. Ентусиазмът беше огромен, а акцията повече от успешна! Пловдивската общественост прояви голям интерес към събитието и стотици минувачи се включиха в подписката в защита на Национален Парк Рила. Освен общата петиция, която тече и в интернет, повече от 200 души подписаха индивидуални протестни писма, адерсирани до Президента на Република България, Министър председателя и Председателя на НС.
Много от минувачите по главната улица с охота се присъединиха към протестната акция и веднага демонстрираха активнен доброволен труд. Впечатление отново направи присъствието на много родители с малки деца.

Стана ясно, че голям процент от гражданите, основно хора, които рядко ползват интернет като източник на информация, са слабо запознати с проблемите около Национален парк „Рила” и останалите защитени зони. След разясненията на природозащитниците обаче повечето от хората проявяваха жив интерес към случващото се. Общите наблюдения са, че през изминалата една година заинтересоваността и загрижеността на пловдивчани към проблемите на околната среда рязко се е повишила. Радващ е фактът, че дори хора, които случайно разбраха за протеста изявиха желание да се включат активно в бъдещи акции и природозащитни дейности.

След снощната акция съм още по-голям оптимист за бъдещето на България и българската природа!
(Източник: http://www.zaprirodata.blogspot.com/)

БУРГАС
На 18. 10.2007. (четвъртък) пред Общината в Бургас бургаски природозащитници се събраха, за да протестират срещу погубването на българската природа. Протестът е част от кампанията, която се проведе в цялата страна, срещу гаврата с българската природа.

В протеста участваха много доброволци от Българско дружество за защита на птиците. Включиха се симпатизанти на идеята от всякаква възраст - общо над 50 души.

Участниците се събраха на Часовника в Бургас и препречиха главната улица с надписа РИЛА НИ Е МИЛА.

Други, чрез сценка демонстрираха ситуацията в България. За пореден път българската Природа застана на колене пред МВР и МОСВ. Те бяха оградени с червена лента с надпис „достъп забранен” – символ на множеството подобни, които ограждат строежите.

Конкретната цел на протеста е прекратяване на незаконното строителство на пътища и лифтове от Паничище към Седемте Рилски езера, което се извършва на териториите на Национален парк Рила.

На място се взимаха интервюта от бургаските граждани, които по този начин имаха възможност да изразят и своето възмущение от незаконните стоежи навсякъде из България и да се почувстват част от нас.

Природозащитниците заявиха, че ще продължат с протестните действия, докато се нарушават законите на България.


Следете тук, ще прибавяме постоянно информация за останалите градове:)
Дойдоха първите снимки от Пловдив и Бургас, изпращайте още:)!
Русе, Бургас, Пазарджик, Малко Търново ... oчакваме да ни изпратите скоро вашите снимки и да ни разкажете как е минала акцията при вас!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини