Календар

Природозащитници подаряват на правителството бели конци за Натура

Източник: Дневник
Подарък от бели конци за съшиване на лъжите за Натура ще поднесат на министрите гражданите, които вече 7ми месец стоят в очакване на отговор пред вратите на правителството преди всяко седмично заседание в подкрепа на приемането на пълния обем зони, съобщиха организаторите. Това е около 26-то им гражданско присъствие от март месец досега.

Проблемът се състои в спазването от миналата седмица на противозаконното условие, предложено още на 15 февруари от министър Асен Гагаузов на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от определените от учените Натура зони да отпаднат териториите с приет устройствен план, както и тези, които подлежат на концесии и разработка за подземни богатства. Това практически обезсмисля включването на много зони частично или изцяло, защото позволява унищожаване на предмета на защита. Освен това противоречи на двете европейски директиви – за птиците и местообитанията, според които се изготвя екомрежата, смятат екоактивистите.

Те предупреждават, че опасността от наказания не е преминала, въпреки настоятелните твърдения на правителството за обратното пред медиите в последните дни.
На 11 октомври отложените по Директивата за местообитанията 27 зони бяха приети, но в непълен обхват – заради спазването на споменатото условие, а в тях не влязоха Рила-буфер и Централен Балкан, където има инвестиционни намерения за огромни ски-курорти с необратими щети за природата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини