Календар

БДЗП поставя сателитни предаватели на 7 млади царски орела

БДЗП поставя сателитни предаватели на 7 млади царски орела29 юни 2010 г., София – През следващата седмица стартира поставянето на сателитни предаватели на 7 млади царски орела. Уникалната за България инициатива се осъществява от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от Европейския съюз.

Сателитните предаватели позволяват на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават, но най-вече – да събират и анализират информация за заплахите, пред които този световно застрашен вид е изправен.

В България са регистрирани 20 гнезда на царски орел, но експертите от БДЗП предполагат, че броят им достига до 25-30 двойки. Опазването на световно застрашената птица в България има изключително значение за съхраняването на популацията в европейски и световен мащаб.

През миналото лято в рамките на проекта БДЗП постави предаватели на други 7 млади царски орела и това даде изключително ценни резултати. Всички птици с предаватели излетяха успешно от гнездата. Повечето от тях мигрираха на юг и прекараха зимата в различни страни. Един от орлите – Борил, достигна чак до Саудитска Арабия, но там трансмитерът му спря да предава и съдбата му остана неизвестна. Две от птиците – София и Топола – се завърнаха напролет в България и в момента се скитат у нас. Останалите птици загинаха при различни обстоятелства – две от токов удар, една от отравяне и една при неизяснени обстоятелства. По този начин проследяването на птиците дава много важна информация за причините за намаляването на популацията на царския орел.

Седемте млади птици, на които тази година ще бъдат поставени сателитни предаватели, се намират в различни части на България. Те все още не са отлетели от гнездата си, но в същото време са достатъчно големи и заякнали – с размерите на възрастен орел. Сателитният предавател представлява малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специално проектирани презрамки. Предавателят тежи само 70 грама, така че птицата свиква напълно с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларен панел, който зарежда батерията с енергия от слънцето и премахва зависимостта от електрическия заряд на стандартните батерии.

Системата за сателитно проследяване разполага и със специален интерактивен модул, който позволява на всеки да разгледа местоположението на орлите. Ако искате да видите полета на 7-те птици, посетете сайта на проекта: www.SaveRaptors.org, рубриката Сателитно проследяване. Там всеки орел е отбелязан с името си и с отделен номер, а полетът му е маркиран с различен цвят върху картата.

Тази пролет в България се излюпиха 23 царски орлета. Данните от мониторинга на популацията сочат сравнително добър
гнездови успех до момента - 1,4 малки на размножаваща се двойка. За сравнение през 2009 г. средният гнездови успех е бил 1,1. За сметка на това обаче броят на размножаващите се двойки е по-нисък – те са едва 16, а миналата година бяха 18. По-малко са и заетите територии от двойки – 18, а през 2009 г. бяха 20. Това вероятно се дължи на повишената смъртност през зимния и през началото на размножителния период.

През миналата седмица дойде и още една лоша новина – малко царско орле на 40 дни беше откраднато от гнездото му в Сакар. Похитителите са взели птицата през нощта, използвайки алпийска техника. В бързината те са забравили част от катерачното си оборудване, което послужи като следа на полицията и тя започна разследване по сигнал на БДЗП. Друго малко орле изчезна от гнездото си десет дни по-рано, а причините останаха неизяснени.

„Въпреки тези инциденти, се надяваме останалите малки да излетят успешно от гнездата си”, коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. „През 2009 г. имахме най-големия брой успешно излетели от гнездата млади царски орли, регистриран някога в България и се надяваме да постигнем подобни резултати и тази година”, допълни той. Това стана факт благодарение и на дейностите по проекта като охрана на гнездата в периода на мътенето, допълнителното подхранване на двойките и много други.

Вижте повече подробности за проекта на www.saveraptors.bg

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5581 посещения

OFF

Последно качено » Новини