Календар

Откраднаха царско орле на 40 дни от гнездото му

Откраднаха царско орле на 40 дни от гнездото муhttp://bspb.org/

Малко царско орле на 40 дни беше откраднато във вторник срещу сряда през нощта от гнездото му в Сакар. Птицата е от световно застрашен вид, от който са останали само около 20 двойки в България. Царският орел е защитен както от българското, така и от европейското законодателство - вписан е в Червената книга и в Приложение № 1 на Директивата за птиците на Европейския съюз.

Престъплението е извършено през нощта, когато смяната на доброволеца от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който охранява гнездото, е била приключила. Бракониерите са се изкатерили с алпийска техника и са взели птицата от гнездото. Малкото още не можело да лети и е било напълно беззащитно, въпреки, че е доста едро като размери – около 50 см. Въпросната двойка е излюпила само едно малко тази година.

В бързината похитителите на защитената птица са изоставили на дървото въжета и друга катерачна екипировка. На мястото са открити и следи от високопроходим автомобил и човешки стъпки.

Представителите на БДЗП подадоха своевременно жалби до местната полиция в Тополовград и до РИОСВ – Стара Загора. Полицейски екип направи оглед на мястото още вчера. В момента се водят следствени действия по случая.

„Това е второто малко царско орле, което изчезва тази година”, съобщи Димитър Дмерджиев от БДЗП, който отговаря за опазването на вида по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. „Преди около 10 дни от гнездо, което се охранява от нашите колеги от „Зелени Балкани”, също изчезна едно малко, като причината не бе установена”, допълни Димитър Демерджиев. Той обясни, че охраната, която БДЗП организира, е с цел ограничаване на човешкото безпокойството за застрашените птици (селскостопански дейности, силен шум, преминаване на хора и машини в близост до гнездото), а не срещу престъпни действия.

„Припомняме, че ограбването на гнезда от соколари е една от основните причини за трагичното състояние на популацията на ловния сокол, който е на ръба на изчезването в България”, коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.

Ограбването на гнезда на диви птици се счита за престъпление по Наказателния кодекс на Република България. Според Чл. 27 в, алинея 4 от НК, „който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с
глоба от 1 000 до 5 000 лева и с компенсиране на нанесените щети”. Всички дневни и нощни грабливи птици са защитени от закона в България, а царският орел е и световно застрашен вид.

Ако разполагате с информация по случая, моля да се свържете с представителите на БДЗП на телефон 0878 599 376 или на 02 846

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4594 посещения 5 коментара

Коментари

 1. Ястреб
  2010-07-02 09:43:31

  Тези птици не са откраднати от соколари, поради простата причина, че Царският орел за хуй не става като соколарска птица.

 2. Ястреб
  2010-07-02 09:42:25

  Има практика от един един препаратор да краде, отлгежда и препарира птиците. Но който не е информиран какво се случва в тези среди, не може да повярва.

 3. читател
  2010-07-01 15:58:50

  Предположението, че го крадат, за да го прерпарират е доста оригинално. Ама не ми се вярва.
  По-вероятно е да го чака сит и охолен (и най-вече много по-безопасен) живот сред хората. Много по-безопасен от "свободния" живот. ))))))

 4. читателка
  2010-06-25 13:19:04

  Ако крадците не бъдат заловени, това ще даде шанс на едното орле да бъде препарирано, като порасне или да живее в клетка до края на дните си. Всъщност, когато местообитанието предоставя достатъчно храна за родителската двойка много често оцеляват и двете малки. А и в случая в гнездото е имало само едно орле.

 5. читател
  2010-06-25 08:10:04

  Това всъщност не давали ли шанс на ДВЕТЕ орлета да оцелеят? Тай като едното малко в повечето случаи убива другото... ;-)

OFF

Последно качено » Новини