Календар

Пътуване по долината на Места и среща-дискусия в Добринище

Пътуване по долината на Места и среща-дискусия в ДобринищеМного красив и твърде непознат район е долината на река Места в частта й, където се срещат Родопите и Пирин. Смесица от християнски и мюсюлмански села, странни и причудливи скали, смайващи гледки към дълбоките долини, върховете на Пирин и покритите с иглолистни гори обли родопски възвишения, богатото биоразнообразие, мириса на средиземноморие…

Пътуването в тази част на страната може да се окаже обаче истинско приключение поради липсата на каквито и да е табели и маркировки, и разработени маршрути, както и слабата информация в интернет за забележителностите и възможностите за туризъм. Кой е чувал за Каменната сватба до село Осеново, крепостта Кула в пролома на Места, невероятните билкови поляни при село Обидим високо над долините, откъдето се виждат Родопите, Рила и Пирин?! Местните хора в Добринище разказват, че тук се срещат римски кладенци, древни пещи и леярни, тракийски скални обекти и … гроба на коня на Александър Велики!

От тук Пирин планина се вижда по изключително очарователен начин – дива, непристъпна и омайна, недокосната от строителство и масов туризъм. Оттук тръгват пътеки към високопланинските хижи Безбог, Тевно езеро, Пирин и Гоце Делчев, към най-големите Пирински езера – Поповото, Кременските и Валявишките, към върховете Каменица, Полежан, Самодивски, Железник, Безбог, Голяма Стража и много други. И природата е все още запазена!

Възможностите за развитие на устойчив туризъм в района на Добринище пред местни предприемачи и заинтересовани лица представиха асоциация „Планини и хора” и коалиция „За да остане природа в България”. Срещата се проведе в обредния дом на кметството в присъствието на кмета на града – г-н Никола Сакарев. Около 30 души, сред които хотелиери, ресторантьори, превозвачи, горски служители, учители и др. oбсъждаха разгорещено нуждата от създаване на местно сдружение за развиване на устойчив туризъм. Чу се мнението, че ако тук се случи същия туризъм както в съседно Банско, то Добринище никога няма да излезе от сянката му. А даденостите на града и околните местности са огромни и за радост – оценени от всички като една съкровищница, и това е реалният ресурс за създаването на една нова и отличителна визия на този край.

Диалогът между заинтересованите е вече факт. Срещата за учредителното събрание на новото сдружение вече е насрочена. Възможностите за сътрудничество между местните предприемачи и асоциация „Планини и хора” за разработване на вело и пешеходни маршрути, обучения на планински водачи и други са налице, а идеята в Добринище да се развиват формите на алтернативния – приключенски, здравословен и познавателен туризъм постепенно се приемат от гражданите.

Пътуването и срещата се осъществиха благодарение на проект "За да остане природа в България", финансиран от Фондация ЕкоОбщност посредством Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Снимки от пътуването и срещата дискусия можете да разгледате тук.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4970 посещения

OFF

Последно качено » Новини