Календар

Три от наказателните процедури срещу България са за екология

Източник: в. Дневник
Европейската комисия започна официално шест наказателни процедури срещу България, като три от тях са в сферата на екологията. Те са за боклука в София, за непълна информация за мониторинга на вредните емисии и за неспазване на европейското законодателство за отпадъците от плавателните съдове. Останалите три процедури засягат липсата на европейския спешен номер 112, проблемите с гражданството на нотариусите и биометричните данни в документите за самоличност.

Процедурата започва с изпращането на първо предупредително писмо от комисията до страната членка, която има два месеца да реагира. Ако и тогава Брюксел не е доволен, се задейства вторият етап - мотивирано становище, което може да доведе до завеждане на дело в Съда на Европейските общности и големи глоби.

"Стряскащо е, че София няма функционираща система за управление на отпадъците си, което да не поставя рискове за околната среда и здравето на хората. Това е основно изискване на европейските закони", коментира в сряда еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас.

От министерството на околната среда в сряда заявиха, че с правителството са готови да продължат да съдействат за решаването на проблема и ако Столичната община не успее да се справи, те могат да направят необходимото, за да не се стигне до санкции. От ведомството коментираха, че решението на ЕК не е неочаквано и държавата вече две години помага на общината. Екоминистерството заявява, че очаква общинският съвет да действа по-ефективно. "Ние сме предприели всички възможни мерки", отговори и.д. кметът Минко Герджиков.

България не е предоставила достатъчно информация за мерките, които взима за парниковите газове, заради което също има започната наказателна процедура. Министерството на околната среда обясни, че през май от комисията са казали, че България трябва да спазва сроковете за предаването на данните за вредните емисии, но няма да бъде оценявана за пълнотата на информацията от годините преди членството в ЕС. От ведомството били изпратили навреме данните, но във вторник след като разбрали за предупредителното писмо на Брюксел, изпратили още.

Обсъжданата наказателна процедура заради екомрежата "Натура 2000" беше отложена, защото ЕК очаква всеки момент окончателния списък на зоните. "Няма процедура - значи няма проблем с "Натура", каза българският еврокомисар Меглена Кунева. Според запознати тя е лобирала пред колегите си да се отложи наказанието. От екокоалицията "За да остане природа в България" коментираха, че наличието на списък не значи, че мрежата е пълна, така че страната не се спасява от санкции.

Общият брой на наказателните процедури, разгледани в сряда от еврокомисарите, е 1672. България е една от страните, които се представят най-добре в общата статистика.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини