Календар

Доброволци охраняват най-застрашените гнезда на царски орел

Доброволци  охраняват най-застрашените гнезда на царски орелШестте най-застрашени гнезда на царски орел в Сакар, Западна Странджа и край Сливен се охраняват от доброволци на БДЗП от средата на март. Целта е двойките, които са изложени на най-голямо безпокойство, да оцелеят и да имат шанс да отгледат потомство. Част от гнездата са разположени близо до оживени пътища или до места, където се извършва стопанска дейност и това създава редица рискове. „Гнездата се охраняват от сутрин до вечер и в същото време доброволците описват наблюденията си за поведението на двойките”, обясни Димитър Демерджиев – отговорник за опазването на царския орел по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.

Двойките във всички шест охранявани гнезда мътят малките си в момента. Наблюдавани са млади птици, които са излюпени през миналата година, да се връщат при родното си гнездо, но родителите, които имат инстинкт да пазят ловната си територия, ги гонят. Една от младите птици, която през миналата година беше снабдена със сателитен предавател, е посетила родното си гнездо близо до Тополовград. Същата птица, наречена Топола, беше спасена миналото лято от доброволеца, който охраняваше гнездото й. При първия си опит да излети орлето падна в храстите и не успя да се върне в гнездото. Младата птица беше изправена пред опасността да замръкне на земята, където щеше да стане жертва на хищници, но благодарение на навременната реакция на доброволеца на БДЗП, птицата беше качена на дърво, където пренощува и на следващия ден успя успешно да излети.

Две от двойките царски орли бяха принудени наскоро да напуснат старите си гнезда, тъй като бяха подложени на безпокойство от горскостопански дейности. За радост птиците успяха да намерят нова територия и да построят отново гнезда, които се намират на много скрити места. Експертите на БДЗП успешно ги локализираха и в момента ги наблюдават.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5872 посещения

OFF

Последно качено » Новини