Календар

Демонстрационни пътувания по черноморието и планините

Демонстрационни пътувания по черноморието и планинитеНа 24 и 25 април 2010 г. се организират две пътувания с фокус върху природосъобразния туризъм и възможностите за развитието му по Черноморието и в планинските райони.

Участниците в пътуванията (хора от Черноморието и от околностите на Рила, Пирин и Родопите, които желаят да развиват такъв тип туризъм) ще имат възможност да се запознаят със защитените територии и Натура 2000 зони в съответните региони, да видят непосредствените заплахи за тези места и да се запознаят с туристическото предлагане – къщи за гости, места за хранене с местна или органична храна, информационни центрове, еко-пътеки и центрове на българската култура и духовност.

Програмата за демонстрационното пътуване по Черноморието ще стартира от гр. Балчик, автогара, от 9.00 часа на 24 април. Ще бъдат посетени защитени зони и Натура 2000 зони по Северното Черноморие: Белите скали, Болата, Калиакра, Русалка, Яйлата, Шабленско и Дуранкулашко езеро, както и Вила „Кибела” с. Крапец – носител на сертификат „Зелена къща” с акцент на органична кухня, мидена ферма Дълбока – с. Българево, Посетителски център „Калиакра” на фондация Биоразнообразие – с. Българево и др. Програмата ще завърши отново в Балчик, където от 17.30 стартира празничен концерт по случай Деня на Земята.

Програмата за демонстрационното пътуване в планинските региони започва в 10.30 часа от ж.п. гарата на гр. Разлог и ще бъде съсредоточена в района на Разложката котловина. Ще се посети Дирекцията на Национален парк „Пирин” и самият парк, както и положителни примери за устойчив туризъм, базиращ се на запазената природна среда: туристически дружества в с. Добърско, Добърските баби и църквата св. Теодор Стратилат, конна база „Русалиите” – Бачево, къща за гости „Дешка” с. Горно Драглище - носител на сертификати „Зелена къща”, ПАН Паркс и др.

В случай, че живеете, развивате или желаете да развивате устойчив туризъм в Черноморския регион или в Рила, Пирин и Родопите, побързайте да се включите в демонстрационните пътувания! Местата вече са ограничени!

Програма за демонстрационно пътуване по сeверното черноморие, 24-25 април 2010г.

Програма за демонстрационно пътуване в Разложката котловина, 24-25 април 2010г.


Организатори: Коалиция „За да остане природа в България”. На двете демонстрационни пътувания ще се включат експерти от Асоциация „Планини и хора”, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация Биоразнообразие и Клуб „Приятели на морето”.

Организаторите осигуряват: транспорт със собствен автобус от сборните пунктове, храна, настаняване, входни такси;
Организаторите не осигуряват транспорт до и от начална и крайна точка на пътуването – гр. Балчик/Разлог, напитки и лични разходи на участниците;

Таксата за участие е дарение в размер на 30 лв.

За повече информация и записвания:
Михаил Михов Асоциация „Планини и хора”, misho@odysseia-in.com, 0889 620483 (за демонстрационното пътуване в Разложката котловина)
Елеонора Йосифова, Българска асоциация за алтернативен туризъм, baat@spnet.net, 0884 12 87 44 (за демонстрационното пътуване по северното черноморие)
Йорданка Динева, Българска фондация Биоразнообразие, координатор проект, jordanka.dineva@biodiversity.bg, 0896 79 89 02

Демонстрационните пътувания се организират с подкрепата на проект «За да остане природа», изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Асоциация Планини и хора, Асоциация на парковете в България и ЕС „За Земята”, финансиран от Европейското икономическо пространство чрез Фондация "Екообщност" и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4448 посещения

OFF

Последно качено » Новини