Календар

Полицията разследва инциденти с незаконни отровни примамки в Елховско

Полицията разследва инциденти  с незаконни отровни  примамки в Елховско Полицията започна разследване на няколко случая за използване на незаконни отровни примамки в района на град Елхово. В края на февруари тази година екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) посети околностите на с. Гранитово, община Елхово след подадена информация от ловци за незаконно използване на отрова в региона. При претърсването на околностите на селото, с помощта на общите усилия на представители на местната власт, ветеринарно-медицинските служби, полицията, природозащитници и най-вече на местни ловци, бяха открити 7 мъртви диви животни - 4 чакала, 1 дива котка, 1 белка и 1 сойка. От труповете бяха взети образци и изпратени за изследване в специализирана лаборатория при Националната ветеринарно-медицинска служба, където се доказа наличието на антихолинестеразни пестициди.

Последва официално подаден сигнал от БДЗП до РИОСВ Стара Загора, РВМС Ямбол и МВР Елхово, в следствие на който Прокуратурата в гр. Елхово започва проверка по случая. През изминалия период представители на МВР Елхово събраха допълнително информация за подобни случаи в селата Трънково, Мелница и Малко Шарково, като при последния случай екип на БДЗП намери мъртъв до гнездото му царски орел, който е Световно застрашен вид и изключително рядък в България и Европа. При токсикологичния анализ бе установено, че орелът е загинал от отравяне.

Повече по случая вижте на следния линк: http://www.saveraptors.org/news.php?pageNum_News0=&totalRows_News=57&id=65
Зачестилите инциденти са изключително тревожни не само поради унищожаването на редки и защитени животни, но и заради възможността от отравяне на хора, което не е рядкост в България. Използването на отровни примамки е забранено със закон, тъй като се счита за изключително опасно за хората, домашните и дивите животни, почвите и водите.

За допълнителна информация:

Николай Терзиев

Проект LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол

Българско дружество за защита на птиците

Тел. 0878 599 374

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6680 посещения

OFF

Последно качено » Новини