Календар

Деца от цяла Европа проследяват мигриращите птици в Жива пролет

Деца от цяла Европа проследяват мигриращите птици в Жива пролетМалко повече от месец след официалното стартиране на Жива пролет – интернет базираната европейска инициатива за проследяване на пролетната миграция – в интернет сайта на кампанията са регистрирани повече от 7000 наблюдения на птици от цяла Европа. В наблюденията участват деца и възрастни от 35 държави; училища се включват в инициативата с цели класове.

Подобно на предишните години, и тази година пролетта настъпи най-напред в Италия, Испания, Малта, Португалия и Кипър. Повече от половината наблюдения до сега са на птици от вида селска лястовица, докато кукувиците са наблюдавани или чувани най-рядко. Сред десетте страни, с най-много записани наблюдения на четирите вида предвестници на пролетта – белия щъркел, селската лястовица, кукувицата и бързолета – през целия месец март бе и България.

Първият завърнал се от юг щъркел у нас бе забелязан още през средата на февруари във Варненска област. Последваха наблюдения на щъркели от цялата страна, а от началото на март – и на лястовици и бързолети.

Инициативата Жива пролет продължава до края на месец май.
Българско дружество за защита на птиците приканва: да обърнем поглед към небето, да потърсим предвестниците на пролетта! www.springalive.net

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3920 посещения

OFF

Последно качено » Новини