Календар

Присъединете своя глас към петицията: Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птици

Присъединете своя глас към петицията: Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птициПрисъединете своя глас към петицията: Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птици

В Европа и Африка, дивите птици и техните местообитания са защитени благодарение на усилията на природозащитни организации, както и на правителствата, които влагат милиони евро, за да осигурят тяхното бъдеще.

Всяка есен тези птици мигрират от Европа към Африка, изминавайки хиляди километри, за да прекарат зимата на места с по-топъл климат. Всяка пролет, те се връщат обратно в Европа да създадат и отгледат поколение.

По време на всяко пътуване, мигриращите птици са изложени на опасност, прелитайки над Малта, където продължават да бъдат обстрелвани. Всяка година през пролетта и есента, защитените видове са убивани. Много от „нашите” български птици също загиват в Малта!!! Законът е неспособен да регулира мащабите на нелегалния лов.

На територията на малкия остров има около 15,000 ловци на птици.

Ловът през пролетта е забранен съобразно Директивата за птиците на Европейския съюз, тъй като това е размножителния сезон, също така и възможност за птиците да увеличат поколението. От както се е присъединила към Европейския съюз през 2004, всяка година Малта открива пролетния ловен сезон.

През последните години, BirdLife Малта се оказва организацията, която гарантира, че Малта засилва своя закон за защита на птиците чрез обществени и застъпнически кампании.

Пролетният ловен сезон е бил забранен за периода 2008 и 2009 благодарение на временна мярка взета от Европейския съд на справедливостта (EСС). През последната година ЕСС установи, че Малта е била в нарушение на Европейския закон, за пролетния лов (на гургулици и пъдпъдъци) откакто е станала членка на Европейския съюз.

Въпреки това Малтийското правителство все още има намерение да открие така наречения „ограничен пролетния лов” през 2010 г. Правителството също продължава да не обръща внимание на реалните размери на нелегалния лов и неговата сериозност, включително на последствията от него.

BirdLife Малта и BirdLife International партньорите са организациите, които трябва да проследят, че напредъкът в решаването на проблема е стабилен.

Без да се грижим за сигурността на миграционните пътища по Средиземноморието, усилията по опазването на птиците в Европа и Африка биха били напразно. Това е така защото 170 вида птици редовно мигрират над Малта. Когато достигнат Малта, тези птици са много изморени и слаби след дългия прелет над морето. Много от тях се опитват да останат за почивка в Малта, за да се нахранят и да се запасят с нови сили за последната част от тяхното пътуване до Европа. Вместо това, много от тях намират смъртта си.

Последния септември, доброволци от BirdLife Малта и друга, занимаваща се със защитата на птиците организация (CABS), намериха останките на повече от 200 убити птици от защитени видове, заровени в горска местност, използвана като ловен район. Става въпрос за останки от тръстикови блатари, осояди, нощни чапли, както и други защитени видове. Този случай е само един от многото примери, който отразява реалните размери на незаконния лов на защитени птици в Малта.

BirdLife Малта е малка организация, която се изправя срещу агресивно настроената ловна общност. Служителите и доброволците на BirdLife Малта са били заплашвани, претърпяли са криминални щети, умишлени палежи и насилие. Рейнджър от BirdLife Малта е бил прострелян два пъти за последните две години.

BirdLife Малта не се предава и продължава да работи при много трудни обстоятелства – така че ние също не трябва да се отказваме, а трябва да продължаваме да подкрепяме нашия партньор в Малта.

МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА

До д-р Лавренце Гонзи
Министър председател на Малта

Г-н Министър председател,

Не предизвиквайте нов срам за Малта.
Ние настояваме да спрете да нарушавате Европейския закон заради малкото гласове на ловната общност.
Молим ви за спазването на Европейския закон посредством законодателството на Малта.
Молим ви да потвърдите, че всички закони свързани с лова са в сила.
Молим ви никога отново да не позволявате пролетния лов на гургулици и пъдпъдъци през пролетта.

ПОДПИС

http://www.youtube.com/v/E0SgNMBvVoQ&hl=en_US&fs=1&

За повече информация:
За BirdLife Малта:
Tolga Temuge
tolga.temuge@birdlifemalta.org
Skype: tolgatemuge
Office: + (356) 21 347 644-5

Geoffrey Saliba, BirdLife Malta Campaigns Coordinator
Office: + (356) 21 347 644 or 7905 9501,
Geoffrey.saliba@birdlifemalta.org

За БДЗП / BirdLife България
Стойчо Стойчев, Директор по природозащитата
0878 599 375, stoycho.stoychev@bspb.org

Снимка: Joe Zammit Lucia

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4958 посещения

OFF

Последно качено » Новини