Календар

Каним ви на първия по рода си Future Friendly Fest

Каним ви на първия по рода си Future Friendly FestКакво е това?
ФЕСТИВАЛ НА БЪДЕЩЕТО, който ВЗРИВЯВА РЕАЛНОСТТА В СОФИЯ. Първият фестивал на споделеното бъдеще е манифестът на едно цяло поколение. За промяна. Незабавна. Убийствено забавна!

Фестивалът включва поредица от събития за устойчиво споделено бъдеще и представя за първи път пред широка публика лейбъла „FUTURE FRIENDLY” – етикетът, който обединява хора, групи, инициативи и идеи, които вярват, че интелигентното отношение към личния начин на живот, консумацията, културата, държавната и общинска политика, глобалните проблеми, трябва да взимат предвид нуждата на всички ни да живеем не само днес, но и утре, и в други ден - не само без да нараняваме природа и хора, а и създавайки нова вдъхновена представа за един по-оптимален и смислен споделен свят.

Кога: ФЕВРУАРИ 2010; ВИЖТЕ ПО-ДОЛУ ПРОГРАМАТА

Пътуване до бъдещето и вероятно оставане там се осъществява благодарение на читалище "Бъдеще сега" и Финансовия механизъм на европейскоот икономическо пространство чрез Фондация за Реформа в местното самоуправление, както и десетките приятели на идеята за общо бъдеще веднага. Коалиция "За да остане природа в България" е един от медийните партньори на фестивала.

Програмата:

FUTURE FRIENDLY * библиотека: Старт на феста ще даде откриването на първата в София библиотека за усточйиво развитие - на трети февруари на ул. „Бигла” 6 (горен Лознец) от 18.00ч. Бибилиотеката е първата подобна инициатива в София, която предлага сериозен ресурс за устойчивото развитие и свежа информация за практическите знания от сфери като екология, устойчива и fair trade икономика, неформално образование за устойчиво развитие и гражданска активност. Събитието ще бъде придружено от филма „Светът след петрола“, който предлага алтернативни визии и решения на предизвикателството с изчерпваниието на петролните ресурси.


FUTURE FRIENDLY * култура: 04 февруари 2010г. - 16.30 часа - Френски културен институт - в дебат в партньосртво с „Фабриката за идеи“:

Събираме, създаващите „алтернативната“ младежка култура заедно, за да ни представят в 15 минутни оригинални презентации своите утопии за бъдещето, които ги карат да функционират в среда, стимулираща предимно посредствена и комерсиална култура. В рамките на дебата си представяме свят, в който младите хора имат идейно и физическо пространство, за да разгръщат творческия си и социален потенциал. Как можем да създадем тази алтернативна вселена на случващото се въпреки липсата на общинска и държавна политика? Едно отворено събиране на идеи за бъдещето на културата. С участието на директора на Беглика Фест – Георги Мавров, белгийско-българския музикален проект „Fusion embassy“ и Илиан Паригвоздев, Калин Ненов и Човешката библиотека, Творилницата за вълшебства и много други.

FUTURE FRIENDLY * Работилница за идеи, 12-14 Февруари, Музей „Земята и хората“: Кулминация на феста безспорно е уникалната инициатива „Работилница за идеи“, част от проекта Future Friendly – трето поколение права на човека, ново поколение граждани“, финансиран от ЕЕА чрез ФРМС.
Тя ще събере в музея „Земята и хората“ над 70 млади хора от цялата страна в креативна платформа за целенасочено мечтаене и сбъдване на по-добрия възможен свят. Реализирането на добрите идеи заплашва да поправя очебийни социални дефекти и да ги запълва с позитивни инициативи. Събитието събира най-активните и социално-ангажирани от българските младежи в креативни модули, даващи им практически насоки и вдъхновение да действат със сърцето и за обществото. Най-впечатляващите от идеите ще бъдат представени пред представители на бизнеса, Софийска община и министерствата на икономиката и образованието.


FUTURE FRIENDLY * кино е впечатляващата филмовата програма на феста. Тя включва повече от 15 филма, готови да бъдат сложени в папка „социален авангард“ . Киното, което разтърсва досегашните конвенционални представи за реалност, причинно-следствени връзки и бъдеще е задължително за всеки, който усеща, че има какво повече да се желае от настоящето. Програмата включва шедьоври на алтернативното кино като „THE AGE OF STUPID“ (23 февруари, благодарение на Британски съвет), поредица документални филми на световнозивестният фотограф Ян- Артюс Бертран, известен в България с изложбата си „Земята от високо“ (Благодарение на Френския институт и програмата „Европа минава на зелено“), скандалния филм за състоянието на океаните „The end of the line“ и филмът за спорната американска политика в Хаити преди земетресението „Haiti – a disaster before the earthquake“ - “Хаити - бедствието преди земетресението”, както и нашумлият в послено време филм за ГМО политиката на Монсанто - „Светът според Монсанто“. Българското участие в програмата е филмът за българския опит от посещението в Копнхаген „Температура“ с оригинални кадри от протести и срещи в датската столица, както и филма за Беглика фест „Деликатен контакт“.
Пълната филмова програма, можете да откриете на:
http://futurefriendly.wordpress.com/ и http://www.futurefriendly.bg/database/mod/data/view.php?d=7&rid=201

FUTURE FRIENDLY * ПАРТИ – 13 Февруари, Чешки културен център, 19.00ч. в партньорство с Беглика фест и Мерак стандарт:Истинско лятно парти през зимата - балкан бийт и лятно Беглишко настроение. С участието на ди-джеите и музикантите от беглишкия лейбъл „Мерак стандарт“, филма за Беглика „Деликатен контакт“ и участниците в Работилницата за идеи. Входът е свободен.

FUTURE FRIENDLY * КАРНАВАЛЪТ: 14 Февруари, 17.00, от НДК до НТ „Иван Вазов“:

Крайно време е и София да си има карнавал. Фестът ще приключи като въвлече софиянци в новата стара традиция за празнуване на Сирни Заговезни с истински маскарад. Столицата ще може да се включи в истиснки карнавал - с хора на кокили, жонгльори, огнено шоу и маски, музика. Вместо Свети Валентин и заедно с Трифон Зарезан.

FUTURE FRIENDLY * климат: 17 Февруари, 17.00 часа - „Климатичнит промени и международната политика след Копенхаген. Нови решения или нови проблеми?“, 65 аудитория, СУ „Св. Климент Охридски“

Събитието е в партньорство с Университетски клуб по екология и усточйиво развитие UNECO заедно със Сдружение Оранжева луна. Прожекция на българския филм за срещата в Копенхаген „Температура“ и английският „Transition towns“, представящ алтернативи на сегашната икономическа система.


FUTURE FRIENDLY * наука: Café Scientifique, 27 февруари, 11.00 часа, Витоша, за да резервирате място, пишете на booking@britishcouncil.bg SUBJECT Vitosha Café Scientifique

За науката и бъдещето на чаша кафе (или чай), с участието на млади учени, финалисти в конкурса за „разбираема“ наука "Лаборатория за слава - Famelab". Този път Британски съвет и Форум Демокрит канят на първото Café Scientifique в планината. За точното място, вижте www.britishcouncil.org/bulgaria

Повече постоянно актуализираща се информация, можете да видите на:
http://www.futurefriendly.bg/
http://futurefriendly.wordpress.com/
http://www.gudevica.org/

За контакт:
Идея на феста, филмова програма: Теодор Василев, читалище „Бъдеще сега“: 0887558476
Дебат за културата: Янина Танева, „Фабрика за идеи“: 0899 912 137
Работилница за идеи: Милена Ленева, читалище „Бъдеще сега“: 0886838376
Парти: Георги Мавров, „Беглика Фест“: 0885894440
Карнавал : Яна Пункина : 0884509250
Събития за климата: Борислав Сандов, Унивесритетски клуб за екология и устойчиво развитие Uneco - 0895693679

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5307 посещения

OFF

Последно качено » Новини