Календар

Нова акция срещу бракониерите в Бургас

Нова акция срещу бракониерите в БургасПродължава борбата на БДЗП Бургас срещу ловците на диви пойни птици в региона. Основната цел е предотвратяване на бракониерството и незаконната търговия със защитени видове. По тази причина на 28 ноември, събота, беше извършена поредната проверка срещу незаконния улов и продажба на диви пойни птици. Тя се извърши със съдействието на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и ОДП – Бургас.

Съвместен екип на БДЗП и екперти от РИОСВ обиколиха ключови места в бургаския квартал Меден Рудник, които са предпочитани за лов на диви пойни птици. Резултатът не закъсня. На няколко поляни бяха забелязани разпънати мрежи, готови за улова на нищо неподозиращите птици. Последва бърза намеса на експертите и полицията. Бяха съставени 3 акта на нарушителите, иззети са 3 мрежи и 10 кафеза с птици от вида Щиглец (Carduelis carduelis) и Обикновено конопарче (Carduelis cannabina), които по-късно бяха пуснати на свобода.

Според Закона за биологичното разнообразие, за всички видове пойни птици са забранени тяхното улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, унищожаване или взимане на яйца, притежаване, превозване, препариране, търговия и предлагане за продажба. Въпреки това, красивите им песни и пъстри багри ги правят често жертва на незаконен улов и търговия. Това застрашава сериозно оцеляването на видовете в дивата природа.

Проверките ще продължат.

Благодарим на РИОСВ Бургас и ОДП - Бургас за оказаното съдействие, както и на доброволците на БДЗП, които се включиха в проверката.

Акцията е част от целите на проект „Глас и взор за застрашените птици”, за който БДЗП спечели финансиране в рамките на грантовата програма М-Тел ЕКО Грант. Тази година програмата подкрепя идеи, предлагащи устойчиви решения за съхранение на природата чрез участието на обществото. За повече информация за М-Тел ЕКО Грант програмата посетете http://www.mtel.bg/.

Валентина Ангелова
Регионален координатор БДЗП Бургас

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

13165 посещения

OFF

Последно качено » Новини