Календар

Природозащитници издирват загинал в България рядък вид сокол

Природозащитници  издирват загинал  в България рядък  вид соколЗагинал ли е Карсци? Застрелян, отровен, убит от хищник? Или просто сателитният му предавател е излязал от строя и затова природозащитницте вече нямат връзка с него?

Карсци е снабден със сателитен предавател малд унгарски ловен сокол. Птица, включена в Световната Червена книга, намаляваща почти навсякъде по света. Птица, от която в България са останали броени двойки…И която се увеличава само в Унгария – благодарение на огромните грижи на унгарските природозащитници с пазене на гнездата, изкуствени гнездилки, опазване на местата на обитаване.

Карсци е прекарал от 12 септември до 17 октомври тази година в Североизточна България – в района на Кубрат. Повече от месец унгарските природозащитници и колегите им от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) са проследявали чрез модерната апаратура всяко придвижване на сокола. За привличането му БДЗП е поставило специални гнездилки в района на Кубрат.

На 17 октомври 2009г. спътникът приема за последен път сигнал от младия ловен сокол.

Екип на БДЗП опитва да намери птицата, но лошото време с дъжд и мъгли не дават възможност тя да бъде открита. С надежда се чакат нови сигнали, ден след ден…Напразно.

На 6 ноември природозащитният екип на БДЗП подновява издирването на птицата и предавателя, въпреки преустановените сигнали. Скъпата специална екипировка принадлежи на Унгарското орнитологично дружество и в случай, че бъде намерена, ще бъде върната на собствениците ú за използване в бъдеще за подобни научни изследвания.

БДЗП работи заедно с унгарските орнитолози по опазването на ловния сокол в рамките на проекти, подпомагани от Би Би Си и Европейския съюз.

Какво ще открие екипът на БДЗП в калните ниви около Кубрат? Може би нищо-това дори не е търсене на игла в купа сено! А може би драматични подробности за съдбата на рядката птица?

Можете да научите от самия екип на БДЗП на телефони:
Д-р Петър Янков – 0878 599 373
Димитър Градинаров – 0878 599 378
Младен Граматиков – 0878 599 361

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

11103 посещения

OFF

Последно качено » Новини