Календар

Ура! Институциите си свършиха работата? Свършиха ли си институциите работата?

Гражданите приветстват изявленията на Министерство на околната среда и водите за налагане на административно наказание на кмета на Община Сапарева баня по повод незаконния строеж на път Паничище-хижа Пионерска. Очакваме също така допълнителна информация от...

Министъра на околната среда относно:

1. Ще постанови ли спиране на строителните работи по пътя, докато трае процеса по изготвяне на ОВОС(който може да отнеме месеци)?
2. Проверката на МОСВ констатирала ли е строителни дейности (разширение с 3-4 м) на черен път от хижа Пионерска до новата хижа на езерата – ако да, ще бъдат ли спрени тези строителни дейности и ще бъде ли търсена отговорност за това?
3. Констатиран ли е багер в Националния парк Рила - пред новата хижа на езерата? Констатирани ли са (включително на територията на Национален парк Рила) строеж на лифт от хижа Пионерска до новата хижа на езерата?(Ако не, да изпратим ли снимки и кадри на министъра?) Ако да, МОСВ ще отговори ли дали този лифт има необходимите ОВОС при това си трасе и тези параметри?
4. Очакваме отговор относно това, издадена ли е концесия за територията – изключителна държавна собственост, каквато е територията на НП Рила, на частната фирма инвеститор.
5. Министърът на околната среда и водите ще сезира ли прокуратурата за констатираните нарушения и търсене на наказателна отговорност на отговорните длъжностни лица от Община Сапарева баня и фирмите инвеститор и строител?

От прокуратурата очакваме:
1. Да потърси отговорност за извършени длъжностни престъпления, самоуправство, увреждане на защитена територия и защитени видове и други.
2. Да постанови на органите на реда да спрат незаконните строителни дейности.

От Кмета и заместник кмета на Община Сапарева баня очакваме:
1. Да се извинят публично за лъжите, че всичко е законно и да помислят за оставките си.

От Дирекция за национален строителен контрол очакваме:
1. Да упражни строителен контрол относно подадени сигнали за незаконно строителство, да провери спазени ли са всички процедури и издадени ли са строителни разрешителни?

От фирмата инвеститор на лифта очакваме:
1. Информация кой и как им разреши строеж на лифт на територията на НП Рила?
2. Възнамерява ли фирмата да строи ски курорта Паничище-Езерата-Кабул (2/3 от който на територията на парка) по същия начин - без разрешителни от институциите, без обществени дискусии, така – скришно и на бързо?
3. Считат ли управителите на фирмата или нейните офшорни собственици територията на Националния парк Рила за тяхна “частна собственост”?

От нас институциите може да очакват, че ще следим случая и продължим гражданските акции.

Коалиция "Да спасим Рила"

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини