Календар

Електропреносната мрежа край Бургас – смъртоносна преграда за мигриращите пеликани!

Електропреносната мрежа край Бургас – смъртоносна преграда за мигриращите пеликани!Висока смъртност на птици, вследствие на сблъсък с високоволтови кабели, установи екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) Бургас. Повод за проучванията бяха множество подадени сигнали от местни хора за пострадали птици. Те потвърдиха наблюденията за подобни случаи през годините.

През изминалите месеци, доброволци и експерти на Дружеството, на няколко пъти проверяваха трасето на един от най-опасните за птиците далекопроводи, който се намира в близост до Бургаското езеро. Проучванията показаха, че най-потърпевши са преминаващите ежедневно от там розови пеликани. В определени случаи, електропреносната мрежа, може да бъде сериозна заплаха за всички мигриращи птици. Проблемът е в това, че понякога птиците не успяват да избегнат проводниците и се удрят в тях, което най-често води до смъртта им.

Установените жертви, от сблъсък с електропроводите, са 15 на брой за период от около 2 месеца.

Розовите пеликани традиционно използват Бургаските езера за място за почивка по време на миграцията си. Те са защитен вид, включен в Червената книга. Езерата са от ключово значение за опазването на птиците, защото от тук преминава цялата европейска популация на вида.

През годините, в района на бургаските езера, има множество случаи на установени масови сблъсъци на птици с електрически жици. Съществуват различни методи за предотвратяване на нещастните случаи и Българско дружество за защита на птиците работи активно за прилагането им.

БДЗП ще продължи проучванията и ще предостави варианти с предложения до отговорните инстуитуции за създаване на система за контрол и обезопасяване на опасните участъци от електропреносната мрежа.

БДЗП Бургас

Повече снимки

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

9226 посещения

OFF

Последно качено » Новини