Календар

БДЗП Бургас в борба с бракониерството

БДЗП Бургас в борба с бракониерствотоЗа предотвратяване на бракониерството и незаконната търговия със защитени видове, по инициатива на Българско дружество за защита на птиците, на 3 октомври 2009 г. беше извършена проверка срещу незаконния улов и продажба на диви пойни птици със съдействието на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и ОДП – Бургас.

Съвместен екип на БДЗП и екперти от РИОСВ обиколиха „горещи” места за лов на диви пойни птици около града и неговите квартали, като резултатът не закъсня. В околностите на ж.к. „Меден рудник” бе констатиран улов на диви пойни птици с мрежа. За примамка се използваха кафези с птици от вида Щиглец (Carduelis carduelis) и Обикновено конопарче (Carduelis cannabina). За нарушението веднага бе съставен акт. Птиците, мрежата и кафезите бяха конфискувани за доказателство, а полицейските служители следяха за мирното протичане на операцията. Конфискуваните пиици бяха настанени във волиерата на Природозащитен център „Пода”, а след обстоен преглед, бяха върнати на свобода.

Според Закона за биологичното разнообразие, за всички видове пойни птици са забранени тяхното улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, унищожаване или взимане на яйца, притежаване, превозване, препариране, търговия и предлагане за продажба. Въпреки това, красивите им песни и пъстри багри ги правят често жертва на незаконен улов и търговия. Това застрашава сериозно оцеляването на видовете в дивата природа.

Проверките ще продължат.

Благодарим на РИОСВ Бургас и ОДП - Бургас за оказаното съдействие, както и на доброволците на БДЗП, които се включиха в проверката.

Валентина Ангелова
Регионален координатор БДЗП Бургас

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

11391 посещения 2 коментара

Коментари

  1. BACKA
    2013-12-13 00:17:07

    Това е поредната дивотия в бг. Тези птици се отглеждат в кафези в цяла европа па дори и в Росия. Дори в страни като Франция и Италия са ловен обект, те са голям деликатес......... Време е да се разреши на орнитологичните клубове в страната да улавят определено количество,за тяхните цели ане за да го ядът.

  2. ?
    2010-12-11 21:07:41

    аз смятам 4е ловенито9 на пилета е забавно и паворесиво защото в България има много диви пилета

OFF

Последно качено » Новини