Календар

Новини


Държавата продължава атаката срещу учените, работили по европейската екологична мрежа Натура 2000

Държавата продължава атаката срещу учените, работили по европейската екологична мрежа Натура 2000Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепя българските учени и експерти, които са работили по изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000.

Прочети пълния текст

171 посещения

Екоминистерството замазва нарушения по ски път в Национален парк Пирин, който липсва в концесията и плана за управление

Екоминистерството замазва нарушения по ски път в Национален парк Пирин, който липсва в концесията и плана за управлениеКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че Министерство на околната среда и горите (МОСВ) продължава с политиката си да замазва нарушения в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

190 посещения

Екоминистърът Нено Димов може да направи първа копка на гроба на проекта на магистрала Струма

Екоминистърът Нено Димов може да направи първа копка на гроба на проекта на магистрала Струма Правителството подготвя катастрофа в Кресненското дефиле, Европейската комисия гледа отстрани провала, вместо да помогне за предотвратяването му

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ съвместно с коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” предупреждава, че от подписа на министъра на околна среда и водите Нено Димов зависи съдбата на проекта за магистрала Струма. Ако той разпише предложеното от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към неговото Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да се одобри вариант Г10,5 (източен), това ще е сериозно нарушение на българското и европейско законодателство. Този вариант включва преминаване на магистралата по едното платно по сегашния път през Кресненско дефиле, а другото платно - по ново трасе. Заради това България и българските данъкоплатци ще търпят сериозни щети.

Прочети пълния текст

307 посещения

Дания – грижа и внимание към околната среда

Дания – грижа и внимание към околната средаКатерина Николова живее в Дания от година. Работи в компания за мъжки аксесоари, която използва изцяло рециклирана хартия за опаковане и следва принципи за намаляване на хранителните отпадъци. Освен образованието, което получава във висше учебно заведение, се е посветила и на собствено образоване на тема „опазване на околната среда“ и следване на принципи и начин на живот, които да работят именно в тази насока. Публикуваме нейна статия за Дания и нейните впечатления за това как там се грижат за природата.

Прочети пълния текст

159 посещения

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъм

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъмТри нови веломаршрута са готови да посрещнат първите ентусиасти, които искат да опознаят тайнствата на прекрасната планина Осогово и на колело. Те бяха представени от Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, Светослав Велков от Травентурия и Любомир Ботушаров (mtb-bg.com) пред десетки любители на природата и планинското колоездене, събрали се в Клуба на пътешественика.

Прочети пълния текст

154 посещения

Среща на представители на Коалиция 'За да остане природа в България' с директора за Европа на Международния съюз за защита на природата IUCN Люк Бас

Среща на представители на Коалиция 'За да остане природа в България' с директора за Европа на Международния съюз за защита на природата IUCN Люк БасПредставители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се срещнаха с директора за Европа на Международния съюз за защита на природата IUCN Люк Бас. Коалицията изложи опасенията си от предстоящото застрояване на Национален парк Пирин, предвидено в новия проектоплан за управление, което ще обхване 12,5 пъти повече площ отсега, както и разрешаване на практически промешлени сечи върху 60% от територията на националния парк. Бяха обсъдени и други проблеми на гражданското общество и опазването на природата в България.

Прочети пълния текст

156 посещения

Перник осъмна с голямо слънце, символ на възобновяемата енергия, на едно от ключовите кръстовища в града

Перник осъмна с голямо слънце, символ на възобновяемата енергия, на едно от ключовите кръстовища в градаВ ранните часове на 6 октомври, 20 доброволци от 5 европейски страни изрисуваха кръговото кръстовище на булевард “Юрий Гагарин” и улица “Бучински път”. В акцията се използва боя, която пада лесно, бързо и е изцяло от екологичен произход — съдържа куркума, червен пипер, лимон, тебешир и вода. Тя е напълно безвредна за автомобилите, пътната настилка и околната среда.

Прочети пълния текст

130 посещения

Кинопрожекции алармират за екологични проблеми по света и влиянието им върху живота на хората

Кинопрожекции алармират за екологични проблеми по света и влиянието им върху живота на хоратаКакво се случва с планетата и как да опазим природата ще разберем от специалната кино поредица в Дом на киното през октомври и ноември – Човек и природа”

София Филм Фест и международната природозащитна организация WWF стартират заедно поредица от прожекции на филми по екологични теми. Шест филма, посветени на природата и опазването й ще се прожектират в специалната поредица на Дом на киното – „Човек и природа”.

Прочети пълния текст

126 посещения

Публично съобщение във връзка с проведена правителствена среща по темата строителство на магистрала Струма през Кресненски пролом на 5.10.2017 в град Симитли

Публично съобщение във връзка с проведена правителствена среща по темата строителство на магистрала Струма през Кресненски пролом на 5.10.2017 в град СимитлиВъв връзка с организирана от правителството и община Симитли на 5.10.2017 г. в град Симитли среща под наслов „Автомагистрала Струма и перспективите за реализация на инвестиционни проекти в Югозападна България“ коалицията на неправителствени организации „Да спасим Кресненското дефиле” заявява следното:

Прочети пълния текст

176 посещения

Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в Италия

Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в ИталияПетима млади хора от новосъздадените биосферни паркове „Централен Балкан“, „Червената стена“ и „Узунбуджак“ представиха България по време на първия Младежки Форум на програмата „Човек и Биосфера“ на ЮНЕСКО. 282 младежи на възраст 18-35 г. от 85 държави и 140 биосферни парка от цял свят, прекараха една незабравима седмица в Делтата на р. По в Италия. След серия от интерактивни работилници, групова работа и множество дискусии, делегатите заедно създадоха своя визия за бъдещето на младите хора в биосферните паркове.

Прочети пълния текст

293 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    Тюленът монах е най-едрият бозайник в Черно море - дължина 230 до 430 см и тегло до 400 кг. Той изглежда голямо и тромаво животно, трудно се придвижва по сушата, но във водата е невероятен плувец.
             Планина, обичам те