Календар

Новини


Предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКО

Предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКОРедица нередности в предложението за промяна в концесионния договор на ски-зона Банско, показа детайлен анализ, извършен от експерти на Коалиция „За да остане природа в България“.

Бързането за прокарване на промяната е опит да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 5 януари. Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство.

Прочети пълния текст

2116 посещения

Калиакра и Кресна са във фокуса на Бернската конвенция и през следващата година

Калиакра и Кресна са във фокуса на Бернската конвенция и през следващата годинаПубликуваме прес за срещата на 37-мия Постоянен комитет на Бернската конвенция в Страсбург на Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле".

Прочети пълния текст

118 посещения

Ученици разказват как изглеждат биосферните паркове през техните очи на 20 декември от 13,30 часа

Ученици разказват как изглеждат биосферните паркове през техните очи на 20 декември от 13,30 часа Чували ли сте за биосферните паркове? А знаете ли, че тази година ЮНЕСКО одобри четири нови биосферни парка? Ако искате да научите повече, можете да се включите в нашия уебинар, където ученици от Троян, Асеновград, Силистра и Малко Търново ще ви разкажат как изглеждат биосферните паркове през техните очи на уебинар. За да се включите в уебинара, моля цъкнете на този линк точно на 20 декември от 13,30 часа и последвайте инструкциите: https://zoom.us/j/843268681

Прочети пълния текст

93 посещения

Енергийните граждани настояват за правата си пред българските политици

Енергийните граждани настояват за правата си пред българските политициНа 7 декември, в 18:00 ч. на пл. Независимост пред Министерски съвет „Грийнпийс“ - България, част от Коалиция за климата - България, организира инсталация от светещи чадъри. С тях 40 доброволци нарисуваха огромно блестящо слънце и така напомниха на българските политици, че възобновяемите енергийни източници са реална възможност гражданите да произвеждат сами енергията, която използват. Време е хората да получат и по закон това право, което новите технологии превърнаха в реалност. За съжаление, вместо своите граждани, политиците подкрепят затихващата въглищна индустрия и отдалечават във времето нейното пенсиониране.

Прочети пълния текст

106 посещения

Протест в подкрепа на Национален парк Пирин на 13 декември

Протест в подкрепа на Национален парк Пирин на 13 декември Министри от ПГ „Обединени патриоти“ и Министерство на околната среда упражняват безпрецедентен натиск за застрояване на Пирин чрез улесняване на промени в концесионния договор на ски зона Банско и в действащия план за управление на парка

Българското правителство спешно придвижва две процедури, които ще позволят ново изсичане на старите гори в Пирин за ски писти и съоръжения. В близките седмици предстои Министерски съвет да разгледа решение за промяна в концесионния договор на ски зона Банско, свързана с увеличаване на площите, на които могат да се изграждат нови съоръжения. Вместо наказания за нарушението, правителството предлага опрощение и награда – 10 пъти увеличаване на площта на концесията, като концесионната такса ще се завиши минимално.

Прочети пълния текст

802 посещения

Днес Министерски съвет узаконява ограбването на Пирин

Днес Министерски съвет узаконява ограбването на ПиринЗа днешното редовно заседание на Министерски съвет е предвидено обсъждане и вземане на решение за десетократно разширяване на концесията на ски-зона Банско.

Проекторешението узаконява всички спорно и незаконно ползвани от Юлен АД през изминалите години терени. Площта за ползване се увеличава от 99,5 ха на на близо 1000 ха. Въпреки всички поети законовите пречки и международни ангажименти за опазване Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на Юлен АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк.

Прочети пълния текст

1107 посещения

От утре започва окончателното разпарчетосване на Пирин! Но ние няма да го позволим!

От утре започва окончателното разпарчетосване на Пирин! Но ние няма да го позволим!Управляващите май ни взеха за шарани! Докато всички пишем отрицателни становища срещу изменението на настоящия План за управление на Национален парк "Пирин" без всякаква прозрачност, тайно и извън дневния ред утре ще бъде внесен в Министерски съвет за одобрение Проект за допълнително споразумение за промяна на концесионния договор за изграждане и експлоатация на "Ски зона с център град Банско"! http://forthenature.org/upload/documents/2017/12/izmenenie_konzesionen_dogovor_ski_zona_Bansko.pdf

Граждани се организират за протест пред Министерски съвет от 8,30 часа утре.

Прочети пълния текст

2772 посещения 3 коментара

Никулден. Все повече българи избират риба с мисъл за природата

Никулден. Все повече българи избират риба с мисъл за природатаВсе повече българи правят избора си на риба с мисъл за опазването на запасите в моретата и океаните, показват данните на представително социологическо проучване, извършено от австрийската агенция YouGov по поръчка на WWF.

Прочети пълния текст

119 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 6

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 6На 5 декември ще се проведе лекцията 6 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разредите Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Рибоядоподобни и Пеликаноподобни (1-ва част)
Ще има и кратка демонстрация как лесно и бързо да направим хранилка за пойни птици, предвид започващия зимен сезон – благодарение на Александър Маринов – Санчо.

Прочети пълния текст

148 посещения

Позиция относно уволнението на директора на ДПП Русенски Лом

Позиция относно уволнението на директора на ДПП Русенски ЛомНа 29 ноември 2017 г. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите е уволнил госпожа Цонка Христова - директор на ДПП Русенски Лом, на този пост от 2013 г. Цонка Христова работи в ДПП Русенски Лом вече 21 години. Благодарение на нейното активно участие дирекцията развива дейности в областта на възстановяване и опазване на богатата дива природа на парка, образователни и туристически дейности, както и дейности в сферата на културата. През годините дирекцията на природен парк "Русенски Лом" работи по различни проекти, които са в изпълнение на Плана за управление на защитената територия и подпомагат развитието на района.

Прочети пълния текст

1412 посещения 4 коментара

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!