Календар

Новини


Последствия от пожара в Драгоманското блато и следващи стъпки

Последствия от пожара в Драгоманското блато и следващи стъпкиПожарът през нощта на 22 януари 2020 г. унищожи около 80% от растителността в Драгоманското блато. Предпоставките огънят да засегне толкова значителна територия бяха вятърът и малкото количество вода в блатото. Водните нива са може би най-ниските от възстановяването на блатото през 1990-те години досега.

Прочети пълния текст

288 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 11

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 11Лекция 11 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 28.01.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Дъждосвирцоподобни (3-та част)

Прочети пълния текст

84 посещения

След пожара в Драгоманското блато

След пожара в Драгоманското блатоНа 22 януари вечерта в Драгоманското блато горя най-големият пожар в района досега. Това са някои от фактите:

Прочети пълния текст

121 посещения

Проведе се последното заседание на делото за екооценка на новия план на Национален парк “Пирин”

Проведе се последното заседание на делото за екооценка на новия план на Национален парк “Пирин”Днес, 23 януари, се проведе последното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за липсата на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на Национален парк “Пирин” 2014-2023 г. Този етап на делото е резултат от жалба на МОСВ срещу решение на тричленния състав на ВАС, който постанови, че планът подлежи на задължителна екологична оценка.

Прочети пълния текст

410 посещения

Стартира записването за обучения за граждани в цялата страна

Стартира записването за обучения за граждани в цялата странаНов проект на БДЗП дава възможност на граждани, местни граждански групи и представители на различни неправителствени организации да научат повече за природозащитното законодателство и да развият умения, полезни за опазването на българската природа.

Прочети пълния текст

88 посещения

След пожара в Драгоманското блато..

След пожара в Драгоманското блато..На 22 януари вечерта в Драгоманското блато горя най-големият пожар в района досега. Хора от Коалицията "За да остане природа" отидоха на място, за да установят щетите.

Прочети пълния текст

82 посещения

Възможните сценарии за бъдещето на автомагистрала “Струма” и какво следва след отказа на европейското финансиране за Кресненския пролом?

Възможните сценарии за бъдещето на автомагистрала “Струма” и какво следва след отказа на европейското финансиране за Кресненския пролом?Отговор на въпроси от Коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”

21 януари, вторник, 10:00 ч. Прес клуб на Българска Телеграфна Агенция (БТА). Линк за гледане онлайн: http://www.bta.bg/bg/pressclub/id/7656/

Прочети пълния текст

188 посещения 2 коментара

Нов проект учи гражданите на активно участие за природата

Нов проект учи гражданите на активно участие за природатаЖурналисти, доброволци и студенти „влязоха в обувките“ на полеви специалисти по време на специално организирано посещение на две защитени зони от Натура 2000 в петък, 17.01. Това е началото на обучителен проект „Наука на гражданите в полза на местните общности и природата", насочен към млади хора и граждани, които обичат природата, проявяват интерес към проучване на дивия свят и вярват, че само с тяхното участие в процесите на вземане на решения, може да бъде постигната желаната промяна в полза на природата и хората.

Прочети пълния текст

118 посещения

Кой ще е министърът на околната среда и водите?

Кой ще е министърът на околната среда и водите?"Коалиция "За да остане природа в България" с тревога следи новините за потенциалната кандидатура на министър на околната среда и водите. Коалицията предупреждава, че проблемите в сферата на опазването на околната среда с висока обществена значимост - стартирали и очаквани наказателни процедури, кризи с водоснабдяването, вноса на отпадъци, чистотата на въздуха, изискват професионализъм и истинска мотивация за решаването им.
Призоваваме Министър-председателя да назначи личност с подходящо образование в сферата, достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата.

Прочети пълния текст

300 посещения

Провалите на Нено Димов, които не трябва да повтаря новият министър

Провалите на Нено Димов, които не трябва да повтаря новият министърКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настоява като нов министър на околната среда да бъде назначена личност с достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата, така че гражданите в България да имат нормална среда на живот с чист въздух, чиста питейна вода и опазена природа, а България да избегне санкции от Европейската комисия.
На фона на настъпилата криза в управлението на околната среда, чиято кулминация е арестът и оставката на Нено Димов, природозащитниците питат защо трябваше да се стигне дотук в Министерството на околната среда и водите?

Прочети пълния текст

1778 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  В България има селища, които се водоснабдяват с вода от пещери.
           
  Install Flash player!