Календар

Novinar.org: И природата ще се върне с меч

http://www.novinar.org/?act=news&act1=det[ ... ]er=MjE1NjszOA==

Novinar.org: И природата ще се върне с меч

[29.01.2007] "Изсякоха ни гората. Не е хубаво това! Трябва да си пазим гората, защото тя нас пази..." Докато споделяше това с мен, старият човек плачеше. Тъжно и страшно е да видиш сълзите на възрастен човек. Случката е отпреди няколко месеца и ме връхлетя във Варвара. Човекът беше местен, един от малцината, които цял живот са прекарали в това морско селище, което е и част от Природния парк Странджа. Именно за горите на Странджа лееше сълзи дядото.

MEDIAPOOL: Еколозите алармираха Брюксел за “НАТУРА 2000”

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=125353

MEDIAPOOL: Еколозите алармираха Брюксел за “НАТУРА 2000”

[25.01.2007] Българските екоорганизации изпратиха сигнал до Европейската комисия за “НАТУРА 2000”, съобщиха в сряда от “WWF Дунавско–Карпатска програма България”. Коалиция от 14 природозащитни организации “За да остане природа в България” информират Брюксел, че към датата на своето членство страната ни е имала техническа готовност и въпреки това не е одобрила списъка с териториите, които ще влязат в европейската екологична мрежа.

Dnevnik.bg: Георги Божинов: Протестите в Банско и Разлог са чисто спекулативни

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=306159

Dnevnik.bg: Георги Божинов: Протестите в Банско и Разлог са чисто спекулативни

[25.01.2007] Целта е покрай натиска срещу Натура 2000 да се прокарат инвестиционни намерения, които биха били невъзможни, заяви председателят на парламентарната екокомисия.

БНР, Радио България: 50 000 подписа в защита на българската природа

http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulg[ ... ]isi_priroda.htm

БНР, Радио България: 50 000 подписа в защита на българската природа

[25.01.2007] България е в челната тройка на държавите с най-богато биоразнообразие в Европа. И това е една от най-съществените “зестри”, които страната ни внася в ЕС. Но това богатство напоследък е силно застрашено. Свидетели сме на френетичното изграждане на хотели и мегакомплекси по Черноморието, множат се проектите за все нови и нови ски-писти в планините. За да спрат безогледното унищожаване на най-ценните ни природни кътчета, група природозащитни организации се обединиха в коалиция “За да остане природа в България”. През последните месеци те събраха 50 000 подписа за спасяването на българската природа, които ден по ден изпращаха директно до компетентните институции за реакция. Такава не последва. Затова подписката продължава. На 23 януари т.г. природозащитниците организираха шествие из улиците на София и внесоха своята петиция в парламента.

БНР, Радио България: Мрежата “Натура-2000” дава възможност за устойчиво развитие

http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulg[ ... ]natura_2000.htm

БНР, Радио България: Мрежата “Натура-2000” дава възможност за устойчиво развитие

[20.12.2006] Предстоящото приемане от правителството на списъка от защитени зони, които ще влязат в българската част от европейската екологична мрежа “Натура 2000”, разбуни духовете на собствениците на земи, които ще попаднат в нея. Най-силна е съпротивата в крайморските райони, където има растящи апетити за повсеместно строене на хотели до превръщането на крайбрежието в голяма китайска стена, закриваща морето от погледа на неплатежоспособния българин. Броженията около създаването на екологичната мрежа се дължат до голяма степен и на непознаване на възможностите за използване на земите, влизащи в нея. Защитният режим в тях е по-слаб и са позволени всички форми на устойчива икономическа дейност, които не застрашават оцеляването на биоразнообразието.

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  България е най-големият износител на лечебни растения в Европа и сред първите в света. През последните години страната ни изнася около 10-15 хил. тона сушени билки годишно.
           
  Install Flash player!