Календар

Община Смолян е първата в България, която въвежда използването на контейнери за смет, устойчиви на мечки

http://www.bbf.biodiversity.bg/indexdetail_art.php?id=692 | Българската фондация “Биоразнообразие” (БФБ)

Сдружение за дива природа „Балкани” и Българска Фондация Биоразнообразие ще предоставят на община Смолян контейнери, съоръжени с механизъм срещу отваряне от животни, известни още като „устойчиви на мечки контейнери за смет”, стана ясно на пресконференция по темата, проведена в сградата на общината на 7 август 2012 г.

Това ще е първият опит за въвеждането на подобни контейнери в България, с цел предотвратяване на навлизане на мечките в обитавани от хора зони. Мястото е избрано, тъй като предварителен анализ показа, че областта е сред местностите с най-висок риск от привикване на мечки към човешките отпадъци. Именно това е сред най-разпространените причини за „слизане” на мечките от гората, обясниха от организациите – те лесно отварят традиционните контейнери за боклук и там намират храна. Веднъж привикнали обаче към това, те губят страх от човека, което ги привлича дори и през деня, особено, ако в период на недостатъчна естествена храна, са в близост до животни на свободна паша и/или пчелни кошари и постройки за домашни животни, неосигурени срещу мечки в покрайнини или извън населените места.

1728 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Един сантиметър почва се формира векове наред. При лошо третиране този сантиметър пръст може да се отмие само за няколко сезона. Повече информация тук.
             Планина, обичам те