Календар

Откриване на Зелени дни и фотоизложба „Националните паркове на САЩ”

Днес, 10 май, от 11:00 ч. пред Паметника на Съветската армия е Официалното откриване на Петия фестивал - изложение „Зелени дни”. Час по-рано – в 10:00 ч., в градинката на Кристал ще открием фотоизложбата „Националните паркове на САЩ” – част от фестивалната програма. Изложбата е представена от Посолството на САЩ по повод 100-годишнината от напускането на този свят на Джон Мюър, основател на Национална паркова система на САЩ и Сиера клуб, един от най-влиятелните природозащитници, естественици и хуманисти. Изложбата включва 26 пана с удивителни фотографии на парковете в САЩ, информация за парковата система и за Джон Мюър, който има много общи неща с българския писател Алеко Константинов.

Официалното откриване на Фестивала на новия туризъм, чистата храна и здравия живот от 11:00 ч., пред Паметника ще започне с ученическият духов оркестър „Дефилир” от гр. Вършец. На откриването ще дойдат френският посланик Н. Пр. Ксавие Лапейр дьо Кабан, кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, министри или зам. министри от МИЕ, МЗХ и МОСВ. Представители на ключовия спонсор на фестивала ПроКредит Банк.

Програмата на Зелени дни тази година е изключително богата иразнообразна (вижте цялата програма на zelenidni.com). Ето какво ще се случва днес, 10 май:

За децата през петте дни на Фестивала ще има стена за катерене от WallTopia и детско велосъстезание в неделя, организаирано от Адвентура. Постоянно активни ще бъдат няколко творчески ателиета.

В 11:30 ч. Столична община представя “Тайната градина в сърцето на София“ – презентация на Университетски ботанически градини и игра с публиката с награди.

12:00 Артистична реконструкция на ритуално месене на хляб от лимец „Хляб от Бога“, изпълнена от театрлна група „Темп“, Враца.

13:30 Представяне на новата уеб-базирана платформа на WWF за старите гори и филм: „Непознатите гори“, 2013 г.

15:00 За Балкана и хората – Представяне на филм за посещението на български фермери в Швейцария с дегустация на фермерски продукти след прожекцията

16:00 Презентация на чистене 2014 в Национален Парк Рила, Сдружение „За Земята“

17:00 Работилница за восъчни свещи за деца и възрастни, Грийнпийс България

18:00 „Устойчива мобилност, чрез споделяне на автомобил“ от платформата Aha!CAR

19:00 Беседа за нестинарските традиции – Дирекция Природен парк Странджа, в рамките на Тематичен ден на ПП „Странджа“

19.15 Огнено шоу – Дирекция Природен парк Странджа, в рамките на Тематичен ден на ПП „Странджа“

19:20 Викторина „Странджа куиз“ – Дирекция Природен парк Странджа, в рамките на Тематичен ден на ПП „Странджа“
„Зелени мениджъри” е новата инициатива на Фестивала тази година – хора с опит в бизнеса и професиите за устойчиво развитие, които ще консултират посетители, възнамеряващи да започнат такъв в три области: 1. Как да станем биопроизводители; 2. Как да направим зелена къщa за гости; 3. Как да станем планински водачи. Специалните кредитни продукти на ПроКредит Банк „Земеделски кредити” и „Зелена инвестиция” могат да се използват за старт в първите две сфери.

Продукти и услуги на близо 40 изложители от цяла България, разпределени в 20 шатри пред Паметника на Съветската армия. Там ще са членовете на Българска асоциация за алтернативен туризъм с много предложения за туризъм в зелени къщи, познати и непознати дестинации в страната. Северозападна България е представена от общини в района на Природен парк „Врачански Балкан”. От непознатите Мирково, Чавдар, Златица, към обичаните дестинации в Централна България от двете страни на Стара планина, като Троян, Габрово, Трявна, Казанлък. Още Родопите и района на Рила, чак до Черно море с Природен парк „Странджа” и дестинацията за масов туризъм, която търси по-различен имидж – Поморие. Традиционно щанд има и Столична община, представяща възможностите за туризъм в града и района, както и Министерство на икономиката и енергетиката, което представя България като туристическа дестинация за българите. За първа година ще се представят и възможности за уелнес туризъм. Успоредно с множеството идеи за туризъм ще можете да си купите натурални и био продукти – храни (мед, билки, зърнени и млечни продукти и други), чай и други здравословни напитки, чиста козметика за малки и големи, дървени играчки, бебешки и детски продукти, пособия за здравословно хранене и начин на живот. Сред изложителите ще срещнете и представители на сдружения за опазване на околната среда и устойчиво развитие – Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие”, WWF – България, Екологично сдружение „За Земята” и други. Подробна информация за изложителите и програмата на петите „Зелени дни” можете да намерите на www.zelenidni.com.


Организатори на Зелени дни са Българската асоциация за алтернативен туризъм, Спортно-туристическа агенция „Одисея-ин“, с подкрепата на Столична Община, Министерство на икономиката и енергетиката, Посолство на Република Франция, Посолство на САЩ. Ключов спонсор на Зелени дни е ПроКредит Банк.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4026 посещения

OFF