Календар

алея за наблюдение на птици

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) откри първия градски маршрут за наблюдение на птици. Стотици деца и техните родители се включиха в обиколките за наблюдения на птици с бинокъл. Те научиха интересни факти за птиците, които обитават парка, благодарение на опитните водачи от БДЗП. Децата имаха възможността да се включат в една от петте работилници и да си направят птица от конци или хартия, да пренесат света на пернатите върху гирлянд, платнена торбичка или маска за лице. За най-активните и знаещите имаше и награди.

Инициативата е кръстена "На среща с птиците в Южния парк" и цели да постави фокуса върху градските птици. Началото на маршрута бележи беседка, определена като място за срещи. До нея е "кацнала" пластика на големия синигер, избран за птицата символ на София в конкурса, проведен по-рано тази година от БДЗП. Така, големият синигер ще посреща гостите на Южния парк и ще ги кани в приключението, наречено наблюдение на птици.
Алеята е маркирана по атрактивен начин - старите електрически стълбове са оцветени в ярки цветове и насочват авантюристите по следите на птиците. По нея са поставени и табели с красиви рисунки и кратки увлекателни текстове с интересни факти от живота на птиците. Артистичната обстановка се допълва и от емблематичните за Южния парк каменни полусфери, част от които са изрисувани като най-често срещаните пернати обитатели на парка.

Това е първата подобна инициатива у нас и цели да стимулира младите хора и децата да излязат сред природата и да открият крилатото богатство, с което съжителстваме в града ни.

Със своите над 260 вида, София е най-богатата на птици европейска столица, а в Южния парк се срещат 65 от тях. Ето защо БДЗП си е поставило амбициозната цел да насърчи жителите и гостите на столицата да тръгнат по маршрута или просто да се разходят в парка и да вдигнат поглед нагоре.

По проекта за облагородяването на Южния парк БДЗП работи със студенти от Националната художествена академия - специалност „Рекламен дизайн” и „Метал”, художниците от 140 ideas и Столична община. В събитието участие взеха приятелите на птиците Little Owl и книжарница "Сгъни хартийка".

Дейностите в Южния парк са част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България”. Целта на проекта е да популяризира страната ни като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3741 посещения

OFF