Календар

Демонстрационно пътуване - устойчив туризъм в Разложката котловина

На 24 и 25 април в Разложката котловина се осъществи демонстрационно пътуване, което даде възможност на хора от Рила, Пирин и Родопите да се запознаят с добри практити в сферата на устойчивя туризъм.
Снимки: Михаил Михов

"Оти сте толкова малко ле..." каза стопанката на къща "Дешка" в село Горно Драглище, когато ни посрещна за нощувка в нейния дом. Тя разказа на присъстващите как не е изпускала обучение, обучително пътуване или проект, в който да се включи, и така се е научила на нужното посрещане и други услуги, които имат отношение към настаняването на гости на село...За съжаление интересът към протеклото пътуване беше по-малък от очаквания, въпреки проведените предварителни срещи в Добринище, Ракитово и Сапарева баня.

По-малко, но качествени. Надяваме се да сме успели да вдъхновим и подпомогнем в желанието им да развиват собствен природосъобразен туризъм присъсвалите семейства, учители и представители на бизнеса от Сапарева баня и Ракитово. Програма беше изключително атрактивна и приключенска. Яздихме коне в базата Периволас до село Бачево, видяхме инфо центъра на село Добърско с фолклорна група "Добърски баби", които ни пяха в него и играхме хорце:-) Посетихме Дирекцията на Национален парк "Пирин" в гр. Банско и си взехме инфо материали, нощувахме в къща за гости "Дешка" с. Горно Драглище, църквата в Добърско много ни впечатли със своите стари стенописи и уникална история. После се разходихме около селото - видяхме 30 метровия водопад, който е на 5 минути от центъра, параклиса Св. Богородица, после до стара Римска пещ, новия рибарник и вековния бор, който всъщност е хилядолетен!! Посетихме още една много интересна и приятна къща за гости в Добърско - "Васил".

Организатори: Коалиция „За да остане природа в България” и експерти от Асоциация „Планини и хора” и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Демонстрационните пътувания се организират с подкрепата на проект «За да остане природа», изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Асоциация Планини и хора, Асоциация на парковете в България и ЕС „За Земята”, финансиран от Европейското икономическо пространство чрез Фондация "Екообщност" и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7319 посещения

OFF