Календар

Каква е позицията на коалиция 'За да остане ПРИРОДА в България' за обновяване и строежа на нови ски съоръжения и писти на Витоша?

Целта на коалиция "За да остане ПРИРОДА в България" никога не е била да спира вече работещите ски писти и влекове на Витоша - напровив, ние подкрепяме подмяната и поддръжката на вече съществуващите съоръжения и писти. Собственик на всички ски съоръжения на Витоша са фирма Витоша ски АД - вече повече от година. Съгласно Плана за Управление на природния парк, съществуващите съоръжения и писти могат да се ремонтират и подменят от техния собственик - за жалост това още не се е случило откакто Витоша ски притежават лифтовете и влековете. Вместо това което им е позволено от закона и което наистина е важно за безопасността и комфорта на скиорите, Витоша ски се опитват напълно непрозрачно да прокарат плановете си за разрастването на ски зоната. Голяма част от нас са скиори, но не искаме да караме ски по нелегални писти, които са оказали и оказват голямо въздействие върху природата. Витоша ски вече показаха как спазват разрешенията за дейности в природния парк - октомври миналата година получиха разрешение да изрежат 19 камъка (морени), които пречат на скиорите при наличието на по-малко сняг на пистите. Вместо това те прокараха нов ски път с тежка строителна техника, използваха взривен способ и унищожиха 400 морени! Трудно можете да ни уверите в добрите намерения на подобни действия, още повече, че в Управителния съвет на Витоша ски влиза човек, който е и в Управилтения съвет на Юлен - фирмата концесионер на ски зона "Банско", изграждането на която нарушава повече от 5 закона!Съгласно Плана за управление, приет с решение на Министерски съвет съгласно Закона за защитени територии строителството на НОВИ ски писти и съоръжения не е допустимо на Витоша.

Повече информация за закононарушенията и нашата позиция за плановете на Витоша можете да видите на този адрес: http://forthenature.org/cases/28.

12927 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Прогнозите са, че плодорони почви ще има до към 2020 г. Изхранването след това на света ще се случи само със сериозна грижа за обработваемите площи, които трябва да останат годни за ползване.
           
  Install Flash player!