Календар

Пътувай отговорно

Източник: Горичка
Отговорният туризъм щади околната среда и подкрепя местната икономика. Разкажете ни за места подходящи за отговорен, етичен туризъм в България и Горичка ще ги популяризира. Няма грешка. Не става дума за еко, а за етичен или отговорен туризъм. Понеже у нас тепърва ще се говори за тази сравнително нова форма на туризъм, в Горичка решихме не само да обясним за какво става дума, но и да направим база данни с места за отговорен туризъм в България.

Освен очевидната полза за опазването на българската природа, отговорният туризъм е най-благодатен за местното население. Според Програмата за околната среда на ООН, 80% от печалбата от типичната "all-inclusive" почивка отива при авиокомпании, хотелски вериги и други международи компании - с други думи не точно при местните хора. Отговорният туризъм позволява до 95% от приходите да останат в местната икономика. Да не говорим, че с популяризирането му в една държава се привличат туристи, които истински се интересуват от добруването на мястото, където си прекарват ваканцията. Нелоша алтернатива на заключения в своя "all-inclusive" комплекс турист, който не вижда нищо друго, освен хотела и летището.

Ето кои според нас са основните принципи на отговорния туризъм:

Хармония с местната култура
Ако туристическият обект е хотел, ресторант, място за развлечения, важно е дали е съгласувана архитектурата му с местния стил и традиции, дали видът му не нарушава естетиката на мястото с неуместна ексцентричност / ярки цветове / погазване на строителните регулации. Отговарят ли развлеченията и етикета на обекта на разбиранията на местното население или хората ги намират обидни и неуместни? Дори едно супер-казино да създава работни места, хората в околността може да не харесват влиянието му върху местната младеж, шума и поведението на посетителите.Влияние върху местното население
Осигурява ли обектът работни места за местните хора? Има ли причина да смятате, че те не получават справедливо заплащане или напротив – хората се трудят при безопасни условия и срещу достойно заплащане? Понякога хотели и други туристически обекти злоупотребяват с високата безработица в района и не си правят труда да осигурят достойни условия на работа за служителите си. Такива работодатели със сигурност не заслужават да ги поощрявате с парите си!

Влияние върху околната среда
Преработват ли се отпадъците от дейността на обекта? Използват ли се алтернативни енергийни източници, например слънчеви батерии? Не навсякъде има условия за рециклиране на отпадъци. И все пак – всеки туристически обект може да отдели специално внимание на това дали посетителите замърсяват околността, както и да се старае да не прахосва ценни ресурси чрез излишно осветление, настървено пране на кърпи, чаршафи и други подобни.

Опазване на биоразнообразието
Има ли достатъчно информация в обекта относно природата, разнообразието от видове и предлагат ли се местни застрашени видове като сувенири / ястия / билки? Това не важи само за африканската слонова кост и екзотичните ястия от тигър. Много растителни и животински видове в България са защитени от закона, но продължават да намират края си в отвари, върху чинии и над камини – персоналът в един етичен туристически обект трябва да може да ви отговори какво е характерно и какво е защитено в техния район.

Алтернативен транспорт
Може ли да се стигне до обекта по природосъобразен начин от възможно най-далечна точка? Понякога полетът или пътуването с кола са неизбежни – но използва ли туристическият обект всяка възможност да сведе ‘лошия’ транспорт до минимум? Велосипеди под наем, добре маркирани горски пътеки и местни гидове за вашите пешеходни турове (а защо не гребане или парапланеризъм?) могат да помогнат много за опазването на природата - а и е забавно! България има силни традиции в пешеходния туризъм - така че добре поддържани и интересни планински маршрути също влизат в категорията.

Помогнете ни да популяризираме ‘различния’ туризъм в България. Ако знаете за място, което отговаря на горните критерии, разкажете ни за него!

От своя страна Горичка ще има грижата да провери тези места и да създаде база данни с подобни обекти. Така се надяват да насърчим и популяризираме тази отговорна форма на туризъм. Инициативата се подкрепя от спортно-туристическа агенция „Одисея-ин” и магазини за специализирана планинарска екипировка „Стената”.

Повече от Горичка:

Свържете се с тях

Харта на пътуващия от Lonely Planet

Още от Горичка за етичния туризъм

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3800 посещения

OFF