Календар

Долу ръцете от българската природа! Шествие на 29 януари

Долу ръцете от българската природа! Шествие на 29 януариПродължаваме да протестираме! Защото не ни чуват!

Вторник, 29.01.2013 отново излизаме, за да защитим не само Иракли, но и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона. Излизаме да защитим и Пирин. Излизаме да защитим душите и държавата си - от бетона, лъжата, лицемерието и беззаконието!

София: Събираме се 18:30 на паметника на Патриарх Евтимий (Попа). Шествието тръгва по ул. Граф Игнатиев, площад Славейков, Съдебната палата, Президентството, Цар Освободител - Народното Събрание.

Варна: http://www.facebook.com/events/240791622722378/

Пловдив: http://www.facebook.com/events/135353053295641/

Ще протестираме, защото продължава нищо да не се случва! Всъщност случва се. Уж спряха строежа на Иракли, но непрекъснато получаваме сигнали, че там продължава да се строи, а и спирането е само докато отстранят нарушенията. Какво като се откриха злоупотреби и инвеститорът е некоректен. Строежът най-вероятно ще продължи. Вече шеста година държавата отказва категорично да защити един от символите на гражданското общество. Нима се надяват будните граждани да изчезнат?

А къде е наказанието за Юлен? Какво се случва с некоректния инвеститор, унищожил Банско и Национален парк Пирин и доказано надстроил над разрешеното? За него няма и няма санкции години наред, а сега може да му се разреши и още. В момента Юлен правят планове не само за застрояване на Национален парк Пирин, но и за още повече застроявания на Банско... апетитът идва с яденето, нали така? А после нови застроявания на Пирин, за да се оправдаят застрояванията в Банско и после пак в Банско и така докога?

Какво се случва и с Природен парк Странджа - там Върховният административен съд пренебрегна Орхуската конвенция, за да се разреши застрояването между Царево и Резово с над 50 хиляди нови легла. Нима българският съд има правото да се изсмее на международните регламенти и на мнението на хиляди будни граждани, които пазиха Странджа преди години?

Вече шест години ние показваме своята непоколебима грижа за дивата природа и сме готови да кажем: СТИГА ВЕЧЕ!

Ние имаме конкретни и категорични искания:

ИСКАМЕ прекратяване на концесията на Юлен, защото некоректният инвеститор трябва да бъде санкциониран. Всичко друго е проява на двоен стандарт от страна на управляващите! Не може да има наказание за едни, а да няма - за други и законите да се спазват избирателно. Да се налага глоба на наемателя на плажа Корал за нарушенията, които е допуснал, но да се прави всичко възможно да се покрият престъпленията на Юлен АД в Национален парк Пирин!

ИСКАМЕ неотложно и ясно да се гарантира дългосрочно защитата и опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”) в парк "Българско Черноморие", защото вече не вярваме, че ще ни оставят дивите плажове незастроени!

ИСКАМЕ промени в законите, които да осигурят на гражданите достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да можем да спираме и обжалваме подобни строежи преди да дойдат багерите и да ни поставят пред свършен факт!

ИСКАМЕ всички да запомнят и разберат, че НЯМА ДА СЕ ПРИМИРИМ с унищожаването на природата! Защото действията срещу природата, са действия срещу самите нас.

И вече не вярваме на успокояващи и нищо не значещи промени в законите, след като продължават да ни отнемат в тях най-важното - гражданските права и възможност за граждански контрол! Нито ще повярваме на полуобещания, които целят да ни хвърлят прах в очите докато междувременно продължават всякакви процедури за унищожаването и застрояването на дюните, защитените територии и зони.

Затова нека всички, които милеят за Иракли, Пирин, Странджа, Витоша, Камчийски пясъци и всички застрашени територии и зони в България да се съберем отново и да извикаме силно: "Долу ръцете от природата ни! Оставете я на мира веднъж завинаги!"

Писна ни да излизаме за едно и също година след година, само за да разберем за поредната схема, с която отново някой ще се опита да унищожи пазеното от нас! Долу ръцете от природата и престанете да тъпчете морала, законността и чувството ни за справедливост, защото НЯМА ДА СЕ ПРИМИРИМ с това!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6616 посещения 2 коментара

Коментари

  1. Stanqo
    2013-02-04 13:54:09

    http://www.avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_na_Cherno_more/

  2. Питащ
    2013-01-28 06:00:57

    Защо категорично не се иска НЕЗАБАВНОТО уволнение на директора на РИОСВ Бургас, оня карикатурен образ, Бойчо Георгиев?! Доказано е, че до гуша е затънал в далавери и корупция! Не е случайно, че повечето скандали, свързани със строителство по крайбрежето ни се намират именно в територия, "контролирана" от тоя смешник! Трябва също да се търси персонална отговорност и от подчинените му чиновници, подписвали съгласувателните документи в част "Околна среда и Натура 2000" за далаверата с дюните в Несебър. Случаите с Карадере, Иракли, Аркутино, Маслен нос - Перла и Странджа предстоят да се развият. Едно такова уволнение на чиновници-далавераджии (включително и на по-ниско ниво, независимо, че вероятно са принудени да го правят) би стояло като обеца на ухото за всички бъдещи еко-чиновници, които се осмелят да казват на черното-бяло!

OFF