Календар

Да почистим защитена местност „Пода”

Да почистим защитена местност „Пода”На 22 април (неделя) по повод Международният ден на Земята ще се проведе акция за почистване на защитена местност „Пода” до Бургас. Организатори са Българско дружество за защита на птиците и Община Бургас. В този сезон, повече от всякога, защитената територия и нейните обитатели се нуждаят от нашите сръчни ръце, за да стане тя едно по-чисто и привлекателно място. През зимата бурното море, в следствие на силни ветрове, е изхвърлило на брега на защитената местност голямо количество битови отпадъци. Сега е моментът те да бъдат събрани и депонирани на предназначените за тази цел места.

Всички, които искат и могат да споделят с нас единствения си почивен ден тази седмица, са добре дошли да помогнат на защитената територия. С ваша помощ тя ще стане едно от по-чистите и красиви места от нашата природа.

Лесно може да се присъедините към събитието, ако в неделя – 22 април в 9:30 часа бъдете на улица „Христо Ботев” град Бургас на автобусната спирка на дома на нефтохимика (НХК), откъде тръгва автобусът за защитена местност „Пода”. Връщането в Бургас ще стане между 13:30 и 14:00 часа. Всеки, които иска да допринесе за почистването на защитената територия и разполага със собствен транспорт, също е очакван гост в природозащитен център на БДЗП „Пода”, но в 10:00 часа, когато ще започне почистването.

Община Бургас и проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС изпълняван от БДЗП осигуряват необходимите чували и ръкавици. Желаещите да участват в екоакцията трябва да бъдат подходящо облечени за излет в дивата природа.
Всички участници в почистването ще бъдат гости на природозащитен център на БДЗП „Пода” и ще могат да наблюдават птици с помощта на специалисти от неговите тераси.

Защитена местност „Пода” е една от най-малките защитени територии, разположени близо до Бургас. От няколко седмици в най-близкия водоем до посетителския център се хранят блестящи ибиси, които гнездят в защитената местност. В гнездата си вече повече от месец са се настанили и големите корморани, които по цял ден прелитат над водите на Пода и Узунгерен. В защитената местност през различните сезони могат да се видят до 270 вида птици, а сега са се събудили от зимен сън и блатните костенурки, които често се срещат сред тръстиката обрасла по бреговете на водоемите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2660 посещения

OFF