Календар

Четвърто гражданско присъствие за Рила пред Министерски съвет – сряда, 16.12.2009

Четвърто гражданско присъствие за Рила пред Министерски съвет – сряда, 16.12.2009София, 15.12.2009 г. Гражданска група „Граждани за Рила” ще застане за четвърти път пред Министерския съвет на 16 декември 2009 г. (сряда) от 9.30 ч. преди заседанието на правителството в знак на своя продължителен и постоянен протест срещу нехайството на българската държава при спазването на европейското екологичното законодателство. Питейната вода и чистият въздух продължават да са главният потърпевш на погазването на природата ни.

Докато текат две наказателни процедури срещу България заради нарушенията в Рила, секачите на планината над Паничище, разширяващи пистата покрай спорния лифт до 7-те езера, още не са известни, институциите не се сещат на кого му е притрябвала писта до лифта, а гражданите недоумяват как и докога държавата ще ги има за глупави!

Ежеседмичният сутрешен протест пред Министерски съвет на „Граждани за Рила“ отново ще мине под надслова на конференцията за климата в Копенхаген, както и под мотото – „Има ли място за нови ски курорти в България в конфликт с природата, при липсата на достатъчно сняг и затоплящ се климат”.
Миналата седмица гражданите бяха приети в лична среща от Министъра на финансите Симеон Дянков и го запознаха с казуса с незаконното изграждане на ски инфраструктура над Паничище в Национален парк „Рила” от фирмата „Рила спорт” АД, притежавана на 99% от офшорна компания с неясен произход на капитала. Министър Дянков пое ангажимент лично да се запознае със случая, както и да запознае премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът изиска да се запознае детайлно с цялата налична документация по случаите с лифта от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера” и прилежащите към него незаконно изсечени ски писти.
Поради големите количества вода, необходима за изкуствен сняг и нуждата от енергия за изпомпване на вода и за машините, които произвеждат снега, както и големите количества енергия за задвижване на лифтове, функциониране на сгради (хотели, ресторанти, магазинчета) и голямото количество гориво, което се изразходва за придвижване на гостите до и в курорта, ски курортите имат голям „принос” за промените в климата, и са също така силно уязвими от тях.

Снимки от сечище над Паничище:
http://forthenature.org/gallery/226
http://ezero.ludost.net/v/06_12_09/ (голям формат за печат)

За контакти:
Георги Стефанов, световен фонд за дива природа WWF, 0889 517 976
Михаил Михов, „Граждани за Рила”, тел. 0889 620 483

*************

Допълнителна информация за връзката между изграждането на ски курорти и промените в климата:

Според данни на Mountain Riders, French environmental ski charity, 20% от всички въглеродни емисии на ски курортите са за отопление, а 74% са за транспортиране на туристите до курорта и в него. Пътуването на гостите на курорта има не само негативен екологичен отпечатък, но и може да бъде силно натрапчиво за местната общност. Транспортирането и престоят на туристите в дестинацията има ефект върху местната общност чрез употребата на земя, шума, повишения трафик, замърсяването на въздуха и консумацията на невъзобновими ресурси.

Според Агенцията за защита на околната среда на САЩ пътуването до ски курорта в комбинация с енергията, нужна за лифтовете и правенето на сняг, превръщат ски индустрията в един от трите най-големи източници на емисии на еквивалент на въглероден диоксид на единица турист.

Карането на ски употребява несметни количества вода, сравнено с други туристически дейности. Ски курортите използват 5 474 галона вода на единица турист на година, следващата най-водоемка туристическа дейност е голфът с 1 043 галона на единица турист на година. При отнемането на вода за производство на изкуствен сняг се влошава качеството на водата и на водните потоци, съответно това оказва влияние върху живите организми във водата.

Негативни последици за местните общности. Сред тях са: нараснали разходи за живот, изместване на традиционните жители от по-богати групи, трафик и задръствания, повишена употреба на публична инфраструктура и съоръжения, нарастваща данъчна тежест заради разширяващата се инфраструктура, която се понася от местните жители. Често поради бързото разрастване на ски курортите, се наблюдава липса на финансово достъпни жилища за местните жители, което налага тяхното преместване в други общности и води до разрушаване на единството на общността и нейните функции.

„Супер Паничище” се цели да доведе по 25 000 туристи годишно от чужбина, което е равно на годишните емисии на горива и електричество на 757 домакинства и на годишните емисии на 1525 автомобила (по данни на Американската агенция за защита на околната среда). Тези емисии могат да бъдат компенсирани със засаждането на 283.82 кв. км. гора, която да ги абсорбира за 1 година. Досега на Рила само в района на Паничище само за 3 просеки за ски писти и за изграждането на лифта до Седемте рилски езера и няколко дребни постройки са отсечени незаконно близо 100 декара гора.

Тези изчисления са ориентировъчни и не включват въглеродните емисии от машините за обработка на пистите, машините за производство на сняг, отопление и поддръжка на сгради, строеж на самия курорт, осветление и други, които значително биха повишили въглеродния отпечатък на планирания курорт.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3918 посещения

OFF